Olle Waller: "I arbetarklassen pratade man inte så mycket känslor"

Olle Waller är ingen blyg viol. Han gillar sol, kvinnor och det goda livet. Och kompromissar inte med sina val. Lotta Gray möter en frispråkig pensionär som inte hymlar med ordet kuk.

Jag känner mig inte helt hemma. Piskor, läder, lössnoppar och glidmedel. Expediten i butiken pratar klitorissalva lika hemvant med mig som hon diskuterade priset på färsk lax. Jag ska träffa sexualupplysaren Olle Waller, 67, i en av Stockholms mest välbesökta sexbutiker förstås. Och här kan man inte vara en blyg viol. Inte med Olle som rör sig hemvant mellan stringtrosorna.

– Mina föräldrar skildes när jag var 5 år. Pappa söp och mamma träffade en änkeman från Stockholm med tre barn. I arbetarklassen pratade man inte så mycket känslor, saker och ting var som de var. Det är väldigt klassbundet det där, berättar han för tidningen Hänt i Veckan.

Foto: Micael Engström

Olle läste kurser på universitetet och tog jobb som lärare i Huddinge i 24 år där han mest undervisade i svenska och matte samt barnkunskap.

– Men jag gjorde faktiskt om de där kurserna till sex och samlevnad i stället. Det är ju väldigt viktigt under tonårstiden, säger han och ler lite med huvudet på sned.

Kurserna blev godkända av Skolstyrelsen och Olle har genom åren träffat på många gamla elever som han haft i skolbänken. Många var stökiga som unga men kommer fram till Olle i dag och vill hälsa.

– Det är så kul att se att de mår bra i dag och är fina, vuxna män.

Jag var med där några gånger och snackade kuk och fitta

Olle arbetar sedan 70-talet på Lafa, enheten för sexualitet och hälsa och när HIV-epidemin exploderade -85 skapade det panik och den frispråkige Olle fick ha många samtal från rädda elever med många frågor. Han lämnade sedan skolans värld och har frilansat men haft sin anställning kvar hos Lafa.

– Jag gjorde radio på ”Radio Q” som var en feministisk kanal med Helene Backman och hon hade även ett program som hette ”Fråga Helene” i kanal 5. Jag var med där några gånger och snackade kuk och fitta, skattar Olle odramatisk

Även Martin Björk, 41, var med vid några tillfällen och dynamiken mellan Martins frågor och Olles pedagogiska svar genererade så småningom i programmet ”Fråga Olle.

– Vi har haft många reportrar genom åren men när Malin Gramer, 36, hoppade på tåget med ”Fråga Olle Dokumentären” så blev det väldigt bra. Hon var orädd och nyfiken och besökte sexarbetare över hela landet.

Jag var oerhört starkt politiskt engagerad under hela 80-talet

Det populära programmet gick från -99- till -2013 och fick svenskarna att lyssna till sexsnack på bästa sändningstid.

Olle äter upp, torkar sig med servetten om munnen. Gör en paus innan han fortsätter.

– Jag var oerhört starkt politiskt engagerad under hela 80-talet. Sexualpolitiska frågor låg mig varmt om hjärtat, det var något jag brann för.

Så småningom träffade han kärleken Agneta Waller. De skaffade barnen Ulrika, 42, Mattias, 39, och Camilla, 26, men är numera skilda sedan 36 år tillbaka. När han senare träffade läraren Kajsa Ernberg 1978 var han redo för ett nytt förhållande

– Vi träffades på en skola. Sedan levde vi ihop ett par år som särbos. Skildes åt, sprang på varandra 17 år senare och blev ett par igen i 16 år. Varav de sista sju som sambos.

Foto: Micael Engström

Foto: Micael Engström

Jag tappar hakan lite. Försöker hänga med i svängarna.

– Nu är det slut mellan oss, vi delar inte samma idé om hur vi ska förrätta framtiden. Jag vill gärna bo utomlands, säger Olle bestämt.

Och trots att han fyllt 67 och man inte får ha kvar sin plats inom landstinget föreläser han land och rike runt. Dessutom svarar han på frågor på sajten Säkrare Sex där ofta unga män ställer frågan: “Duger jag?” Unga kvinnor vill veta hur man bäst skyddar sig.

Så jävla vidrigt! Det kommer att vara helt overkligt…

Varje åker han till Kreta eller någon annanstans i den grekiska övärlden sedan 30 år tillbaka. Och sen, när den här texten gått i tryck har han gått i pension.

– Så jävla vidrigt! Det kommer att vara helt overkligt…, säger han och skakar sakta på huvudet.

Vi reser oss. Jag tackar för intervjun. Kramas och vinkar hej då till den stabila ryggtavlan som ska vidare. Det var ju inte så farligt det där trots allt sexprat och glidmedel.