Ola Rapace stämde sin döda hyresvärd – fick hemlig förlikning

Skådespelaren Ola Rapace stämde sin döda hyresvärd, efter att ha betalat henne 1,7 miljoner kronor – för svarta hyreskontrakt. Nu har ärendet nått en hemlig förlikning.
0:45

Efter reklamen: Bill Skarsgård om relationen till Jonas Åkerlund: "Älskar honom"

(0:45)

Slå på ljud

Skådespelaren Ola Rapace, 50, har köpt två svarta hyreskontrakt för drygt 1,7 miljoner kronor.

I en lägenhet på en av Stockholms finaste adresser lämnades ofta stora summor av kontanter över till den tidigare hyresvärden, enligt vittnen i ärendet.

Ola Rapace uppgav i stämningsansökan att han hade betalat 1,7 miljoner kronor för två lägenheter i hyresvärdens fastighet, centralt på Södermalm i Stockholm.

Hyresvärden dog

Det var inte bara Ola Rapace som betalade för att få ta över en hyreslägenhet, utan mellan 1997 och 2013 hävdar elva hyresgäster att de betalat över fyra miljoner kronor för sina kontrakt. Idag kan man få fängelse om man köper eller säljer lägenhetskontrakt – men 2013 var det inte olagligt.

Hyresvärden har enligt stämningsansökan påstått att pengarna ska betalas tillbaka till hyresgästerna när de flyttar, vilket inte skett. Därför gick Ola med resterande hyresrätter ihop i en stämningsansökan – och krävde tillbaka tio miljoner kronor.

Den hemlighetsstämplade förlikningen

Men det finns ett problem. Hyresvärden som ska ha tagit emot pengarna av Ola och de andra hyresgästerna är död sedan fyra år tillbaka. Trots det stämde de tillsammans den döda hyresvärdens dödsbo.

När den döda hyresvärdens dotter tog över fastigheten vägrade hon enligt hyresgästerna att betala tillbaka pengarna när de ville flytta, en överenskommelse de gjort med hennes mamma, som tagit emot pengarna.

I veckan skulle rättegången äga rum. Men dagen före gjordes en hemlig överenskommelse, och hyresgästerna nådde en förlikning ihop med hyresvärden.

– Det är sekretessbelagt så jag kan inte säga någonting, säger advokat Greger Boström, som företräder Ola Rapace och de andra hyresgästerna, till Hem & Hyra.

SENASTE NYTT!