TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Öfvergårds klantiga uttalande – kan dömas till fängelse

01 jun, 2017 
AvAngelica Jaako Billenman
Huggormen är fridlyst i Sverige, men tv-profilen Anders Öfvergård erkänner i Fördomspodden att han dödat många. Ett brott han kan dömas till fängelse för.
Annons

Nu när det börjar bli varmare slingrar sig ormarna fram ur sina gömställen. De må vara obehagliga, men alla ormar är också fridlysta i Sverige och får inte dödas. Det verkar inte arga snickaren, Anders Öfvergård, 49, veta för i nya avsnittet av Fördomspodden erkänner han att han dödat huggormar.

– Mmm, det har jag gjort, många. Jag är uppvuxen ute i skärgården och huggormen är ju lite obehaglig och framförallt när det är småbarn med i bilden också, säger Anders Öfvergård i podcasten och tillägger:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det går alldeles utmärkt med spaden.

Det är förbjudet att döda huggormar i Sverige, något Anders Öfvergård inte verkar veta.

2012 var det en kvinna utanför Lycksele som dömdes efter att ha dödat en huggorm. Händelsen hade inte uppdagats om hon inte själv hade lagt upp en bild på den döde ormen på Facebook. En privatperson anmälde henne till polisen, kvinnan erkände och fick betala 2 500 kronor i dagsböter.

Annons

Att döda en huggorm, eller vilken orm som helst, räknas till artskyddsbrott, ett brott som regleras i Miljöbalken och artskyddsförordningen. Men att någon döms för att ha dödat en orm i Sverige är mycket ovanligt. När kvinnan utanför Lycksele dömdes uttalade sig kammaråklagare Stig Andersson i Folkbladet i Västerbotten att han ”aldrig träffat på det tidigare”.

Enligt Miljöbalken kan den som dödar ett fridlyst djur dömas till böter eller fängelse i högst två år, om inte brottet räknas som grovt, då kan gärningsmannen dömas till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Även Calle Schulman har dödat en orm. 2011 anmäldes han för att ha huggit ihjäl en hasselsnok på Gotland.

2011 blev medieprofilen Calle Schulman, 36, anmäld efter att ha huggit en hasselsnok mitt itu och lagt upp bilden på sin blogg.

Annons

– Jag trodde att det var en huggorm och tog det säkra före det osäkra och högg. Skulle göra om det alla dagar i veckan. Den hotade min och brorsans döttrar, sa Calle Schulman då till tidningen GT.

Han kallades till förhör men åtalet lades ner.

– Jag var dum som bloggade om det, sa Calle Schulman till Expressen.

Anders Öfvergård kanske också skulle ha tänkt efter innan han sa något om ormarna…

Foto: IBL, Kanal 5

Annons