LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Bröderna mördade sina föräldrar – ångrar sig inte: ”Bakom stängda dörrar..”

20 jun, 2024 
AvHänt Redaktionen
Föräldrarna hade allt: Två söner, goda inkomster, en storslagen egendom i fashionabla Beverly Hills och möjligheter att resa världen runt när de behagade.
Men inom loppet av några sekunder skulle Jose Menendez, en framgångsrikkubansk-amerikansk affärsman, och hans fru Mary ”Kitty” Menendez uppleva sitt livs mardröm.
Sönerna blev till mördare och offren var de själva.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Malin Åkerman därför vägrar hon skaffa fler barnBrand logo
Malin Åkerman därför vägrar hon skaffa fler barn

Den 20 augusti 1989 invigde Lyle, då 21 år, och hans lillebror Erik, då 18 år, det hagelgevär de hade köpt några dagar tidigare. Båda föräldrarna sköts i ansiktet och i bröstkorgen, samt även i knäna. Det sistnämnda har lett till spekulationer om att bröderna skulle ha försökt få det att se ut som att maffian begått morden. Morden genomfördes vid 22-tiden den näst sista söndagen i augusti.

För att få alibin gick de två bröderna efteråt på bio. Hagelgeväret ska de ha gjort sig av med längs den världsberömda vägsträckan Mulholland Drive.

Efter bion träffade de några vänner, tog ett par glas på en bar och besökte också en lokal vinfestival, allt för att skaffa sig potentiella vittnen. När de kom hem strax före midnatt, ringde de larmnumret 911 och berättade att de hade hittat föräldrarna mördade. Polisen fattade snabbt misstankar mot de två bröderna men hade inga bevis att gå på.

Familjefoto på familjen Menendez, taget kort före dubbelmordet.

Erik erkände mordet inför sin psykolog

Månaderna efter mordet levde Lyle och Erik extravaganta liv, där överdriven lyxkonsumtion stod i centrum. Bland annat köpte Lyle dyra Rolexklockor, en Porsche Carrera samt ett kafé och en restaurang i Princeton, New Jersey. Dessutom reste bröderna på flera exotiska resor till Karibien. De ska ha använt över en miljon dollar (vilket i dag motsvarar cirka tio miljoner kronor) bara de första månaderna efter föräldrarnas död.

Annons

Inför sin psykolog erkände Erik att han hade mördat föräldrarna tillsammans med sin bror, och efter att Lyle hade hotat psykologen, berättade denne för sin dåvarande fästmö att bröderna hade mördat Jose och Kitty Menendez. När det tog slut mellan psykologen och hans fästmö berättade ex-fästmön för polisen vad hon hade fått veta.

Den 8 mars 1990, nästan sju månader efter morden, anhölls Lyle. Erik var i Israel när detta skedde, men när han några dagar senare återkom till Los Angeles överlämnade han sig självmant till polisen. Under rättegången förklarade de två bröderna att de i många år hade blivit sexuellt utnyttjade av fadern, och att modern inte hade gjort något för att stoppa övergreppen. Vid denna första rättegång lyckades inte juryn enas om en dom, och nya rättegångar följde.

Det var först 1996 som en slutlig dom fälldes. Båda bröderna dömdes till livstids fängelse för överlagt mord, utan möjlighet till någon förkortning av straffet. 2017 talade Lyle, i dag 56 år, ut i dokumentären Truth and lies: The Menendez brothers – American sons, American murderers (Sanning och lögn: Bröderna Menendez – amerikanska söner, amerikanska mördare) på tv-bolaget ABC.

Lyle och Erik under rättegången.

Lyle ångrar sig inte: ”Jag är pojken som mördade sina föräldrar”

Lyles bror Erik, nu 53 år, vill inte låta sig intervjuas. I dokumentären berättar Lyle att han nu har accepterat livstidsdomen och att han försöker göra det bästa av situationen.

Annons

– Jag är pojken som mördade sina föräldrar, och varken tårar eller ånger har ändrat på det. Jag accepterar det. Man blir ofta definierad utifrån specifika ögonblick i livet, men det visar inte vem du egentligen är. Det är ingenting man kan göra något åt, och man blir helt enkelt tvungen att förhålla sig till det val man gjorde, konstaterar han i intervjun.

Åklagarmyndigheten hävdade att bröderna hade mördat föräldrarna för att få ut sina arv. Försvaret argumenterade för att de hade handlat i självförsvar efter år av övergrepp. Något föräldramördaren står fast vid.

– Min far var en framstående och väl ansedd man, och min mor var societetskvinna och country club-typen. Ingen la sig i vad som skedde innanför de stängda dörrarna, förklarar Lyle i dokumentären.

Mordplatsen, familjens exklusiva hus i Beverly Hills.
Mordoffren, pappa Jose och mamma Kitty.

Hävdar att de blev sexuellt utnyttjade av fadern

Fadern Jose Menendez hade varit chef för både skivbolaget RCA och biluthyrningsföretaget Hertz. Under sin tid som chef på RCA jobbade han med artister som Duran Duran, Menudo och Eurythmics.

Annons

Båda bröderna hävdade under rättegången att deras far hade utnyttjat dem sexuellt, och att de levde i fruktan för att han skulle döda dem för att hindra sanningen från att komma fram.

– Efterhand som man blir äldre gräver sig hemligheten allt djupare in i en. Man stänger av inför alla traumatiska händelser, för det är enda sättet att överleva. Det är så svårt, så komplicerat och förvirrande, säger Lyle och tillägger:

– Erik och jag har ett speciellt band som knyter oss samman, på grund av våra erfarenheter. Jag är ju storebror och jag kände att jag måste beskydda Erik. Det gjorde mig mycket ont att jag inte klarade det – att jag inte klarade att skydda honom mot de hemska övergreppen.

– Jag trodde att vi hade klarat att överleva de tidiga stadierna av vår barndom ganska bra, men sedan visade det sig att det inte stämde, fortsätter Lyle.

Pappa Jose Menendez med sina söner.

Bröderna sitter i olika fängelsen – har kontakt via brev

Bröderna sitter i var sitt fängelse och har inte träffat varandra på flera år. Men de håller kontakten via brev, och enligt Lyle har de fortfarande ett starkt band till varandra.Båda har gift sig med kvinnor som de har brevväxlat med. Och trots att de inte kan ha ett normalt äktenskap eftersom de ju sitter i fängelse, menar Lyle att nyckeln till ett stabilt äktenskap är kommunikation.

Annons

– En sak har jag lärt mig, och det är att den fysiska kontakten du har med människor runt omkring dig är mindre viktig än den psykiska, säger han.

– Jag har förstått att man kan ha ett sunt äktenskap, där kommunikation är i fokus. Man får hitta kreativa sätt att kommunicera och dela med sig på, utan att nödvändigtvis ha tillgång till de ingredienser som ett normalt äktenskap innebär, som att äta romantiska middagar på restaurang eller vara intima, säger Lyle.

Erik Menendez ville alltså inte bli intervjuad i ABC News-dokumentären, men 1996 berättade han för den berömda pratshow-värdinnan Barbara Walters att han ångrar mordet på föräldrarna djupt.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på vad som hände. Jag önskar att jag kunde gå tillbaka i tiden och ändra resultatet av mina handlingar.

Menendez i intervju med Barbara Walters.

Nya vittnen i fallet – advokaten hävdar att det finns nya bevis

Brödernas advokat hävdar att det finns nya bevis, där ett av bevisen är ett brev som skrevs 1988 av en av bröderna till en kusin i Puerto Rico. I brevet framkommer det information om faderns övergrepp. Kusinen ifråga dog i början av 2000-talet och brevet hittades senare av dennes mamma i ett förråd. Det har även framkommit ett nytt vittne, Roy Rosselló.

Annons

En av medlemmarna i pojkbandet Menudo, mest känt för sångaren Ricky Martin. Rosselló vittnar om hur han blev våldtagen och utnyttjad av Jose Menendez efter att bandet hade skrivit kontrakt med RCA. Vid denna tidpunkt var Roy Rosselló i yngre tonåren.Med de nya uppgifterna som har framkommit har Menendez-brödernas advokat begärt resning i fallet.

Han hävdar att de nya uppgifterna pekar på att brödernas version stämmer, att de utnyttjades sexuellt av sin far och att de begick morden i självförsvar. Advokaten menar att de därför borde ha dömts för dråp i stället för mord, och att bröderna därav redan bör vara frisläppta. Begäran om resning gjordes förra året, men det har ännu inte kommit något svar på om det blir en ny rättegång eller inte.

Förbrytarfoton på bröderna. Tagna 2016 och 2018.

Av: Malini Gaare Bjørnstad, Amanda Annell, Charlotte Silfverberg

FOTO: TT, Wikimedia Commons

Annons