TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Ny forskning: Kvinnor gillar skäggiga män bättre

23 jan, 2020 
Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Bradley Cooper – ja, män generellt gör sig bättre i skägg.
I alla fall om du frågar kvinnor. Det visar en ny studie.
Annons
Irina Shayks första ord efter separationen från Bradley CooperBrand logo
Irina Shayks första ord efter separationen från Bradley Cooper

Det kanske inte är nyheten som skägglösa män vill läsa. Men forskare från University of Queensland har kommit fram till att kvinnor tenderar att föredra just ansiktsbehåring, rapporterar the Guardian.

Forskarna lät närmare 1 000 kvinnor titta närmare på bilder av tre män med olika ”maskulina drag”, en där de har skägg och än där de är rakade. Kort sammanfattat fick deltagarna sedan bedöma hur attraktiva männen i fråga var. Det visade sig att skägg var ett ”maskulint” drag som föredrogs.

Brad Pitt med skägg...
Brad Pitt med skägg…
...eller utan? Det är frågan.
…eller utan? Det är frågan.

För män som skippar skägget finns det dock hopp. En betydande andel av de kvinnor som föredrog skägglösa män gjorde det med anledning  av att de äcklas och oroar sig för löss, loppor och fästingar. Forskarna tror att svaret går att finna i vårt evolutionärt arv, något vi ärvt från våra förfäder, men som med dagens ökade skäggskötsel och förbättrade hygien trots allt alltså spelar mindre roll.

En av forskarna bakom studien, Anthony Lee, menar att man inte ska stirra sig blind på resultatet. Och han ger några lugnande ord till de män som nu skulle få för sig att slänga rakhyveln för att börja odla skägg.

– Jag skulle inte basera mitt beslut om att skaffa skägg på resultatet av en enskild studie, säger Anthony Lee till the Guardian.

FOTO: TT

Annons