TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Ny forskning: Kärlek vid första ögonkastet existerar inte

10 dec, 2017 
AvMalin Ny
Prins Harry och Meghan Markle tillkännager sin förlovning.
Tyvärr, det ser ut som alla romantiker får tänka om. En ny studie från Nederländerna slår nämligen fast att kärlek vid första ögonkastet inte existerar. Istället är det du känner något helt annat.
Annons

Vi har sett det i filmer, läst om det i böcker. Många av oss har till och med upplevt det – kärlek vid första ögonkastet. Men tyvärr verkar det som att kärleksfenomenet inte existerar. I alla fall om vi ska tro psykologer från University of Groningen som bestämde sig för att en gång för alla titta på om kärlek vid första ögonkastet verkligen existerar – och kom fram till att nej, det ser inte ut som det.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Våra studier visar att kärlek vid första ögonkastet oftast inte hänger ihop med traditionell kärlek. Vad vi tror är kärlek vid första ögonkastet är istället en stark attraktion, säger en av forskarna bakom studien.

I studien deltog 396 personer. Ungefär 60 procent av dem var kvinnor, och de flesta var heterosexuella. Personerna fick titta på bilder av främlingar och sätta betyg på sina känslor – från kärlek till passion.

32 personer uppgav att de kände kärlek vid första ögonkastet och att de kände starka känslor av fysisk attraktion – merparten av dem var män. Ytterligare två experiment utfördes där deltagarna fick speed-dejta och återigen fylla i ett känsloformulär, och då upplevde ingen av dem kärlek vid första ögonkastet.

Men romantiken behöver inte vara död för det. För vad är det som säger och den starka, fysiska attraktionen inte ganska snart kan utvecklas till djupare känslor?

Källa: Independent

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons