Norsk TV stoppar Skam utanför Norge

Serien Skam har tagit Sverige med storm. Men nu stoppar Norsk TV möjligheten att streama serien från utlandet.

Norska ungdomsserien “Skam” har blivit en enorm succé utanför hemlandet. Hittills har vi i Sverige och fans från andra länder kunnat streama serien på Norska TV-kanalen NRK:s hemsida eller via deras app, men nu är det slut.

Anledning är att NRK har ett avtal med musikförläggarna om programmets musik, som inte ger dem rättighet att sprida sitt material internationellt. Varefter serien fått fler och fler internationella fans har musikbolagen börjat knorra.

– NRK har mottagit ett krav från IFPI Norge om att omedelbart geoblockera serien så den bara kan ses i Norge. IFPI är en internationell förening för skivbolag och deras dotterbolag, säger NRK:s juridiska ombud till p3.no.

SVT har köpt in serien och nyligen lades den tredje säsongen upp på SVT Play. Det materialet påverkas alltså inte av det nya förbudet, det är avsnitten på NRK:s egen playtjänst som berörs.

LÄS OCKSÅ: Skam-fansens oro efter bilden – försvinner han ur serien?

Säsong 4 av Skam spelas just nu in i och när den väl börjar sändas på Norsk TV uppstår det däremot problem. Internationella tittare får då vänta på att avsnitten sänds i deras respektive hemland.

SENASTE NYTT!