LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Nordiska tv-serier mer i ropet än någonsin"

12 nov, 2014 
AvLeif Schulman
leif schulman
Med start idag så kommer Hänt i Veckans tv-chef Leif Schulmans tv-krönikor publiceras varje vecka på Hänt – häng med redan från start!
Annons

Tack vare ”Millennium”-serierna, ”Brottet” och ”Bron” är nordiska tv-serier mer i ropet än någonsin. Det kan konstateras på årets upplaga av tv-mässan Mipcom i Cannes. Här vimlar det av både nordisk-producerat, men även utländskt, som marknadsförs med det förlösande ordet ”Nordic”.

Jag träffade här bland andra Michael Nyqvist som är nere för att förgylla lanseringen av ”100 Code”, en thriller inspelad i Stockholm där Michael spelar svensk kommissarie mot Dominic Monaghans New York-snut. Den kommer nästa år på Kanal 5 och HBO Nordic.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
DSC_1841_2
Leif Schulman på plats i Cannes med Michael Nyqvist.

Svenska ”Viva Hate”, skriven av Peter Birro, är en av höstens heta serier. Norge har många nya serier som gör internationell karriär. ”Ögonvittnet”, där två unga killar dras in i en härva av brottslighet runt ett mc-gäng, kommer snart på SVT. Dit kommer också om något år norska ”Ockuperad”, skriven av deckargiganten Jo Nesbø. I vår visar SVT ”Kampen om tungvattnet”, en norsk storsatsning om hjältarna från Telemarken.

På planeringsstadiet är thriller-serien ”The Lawyer”, skriven av bland andra Hans Rosenfeldt (som skrev ”Bron”) och Jens ”Snabba Cash” Lapidus, och med TV4 som medproducent. SVT planerar serien ”The Ambassador”, skriven av Henning Mankell, ett namn som automatiskt får tv-världen att öppna plånboken.

Leif Schulman, TV-chef/Hänt i Veckan

Annons