LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Nobelfesten 2019: De var bäst klädda – se betyg

10 dec, 2019 
Hänt
prinsessan Victoria, Amanda Lind och Ebba Busch Thor på Nobelfesten 2019.
Vilka var bäst klädda på Nobelfesten 2019?
Hänts modeexpert Hannah-Fina Rohrmüller sätter betyg på kungafamiljen och andra celebriteter.
Annons

Nu är årets Nobelfest igång och bjöd på glitter, gnistrande diamanter, färgglada klänningar och vackra diadem.

NobelfestenBrand logo
Nobelfesten

Prisutdelningen i konserthuset var lika magisk som tidigare år. Nobelmenyn var hemlig fram tills den landade på tallriken. Den underbara middagen såg ut att vara till belåtenhet hos gästerna.

Klädkoden för kvällen är i vanlig ordning civil högtidsdräkt, vilket betyder att män ska bära frack och kvinnor ska bära balklänning. Utöver kungligheterna så var det flera gäster som bar helt underbara klänningar. Hannah-Fina Rohrmüller har valt ut några skapelser som utmärker sig lite extra och betygsatt dem.

Kungligheterna bar spektakulära skapelser

Kronprinsessan Victoria gjorde Nobel-entré 2018 i mamma drottning Silvias klänning, en Nina Ricci-blåsa, från 1995, och hyllades runt om i världen. Brittiska Daily Mail skrev till exempel att Victoria ser otrolig stilsäker ut och danska Billed Bladet skriver att hon “stal showen”. HELLO! beskriver återbruket som en “fin hyllning” till drottning Silvia. I år gjorde kronprinsessan entré i en vacker svartvit klänning med stor puffärm på ena sidan och ett maffigt släp från den svenska designern Selam Fessahaye. Till den vackra klänningen bär kronprinsessan Stråldiademet.

Annons

Betyg: ➕➕➕➕➕

Kronprinsessan i svart och vit klänning
Kronprinsessan Victoria i vacker klänning från Selam Fessahaye.

Drottning Silvia valde i år att bära en magisk skapelse av den libanesiske designern Elie Saab – en klänning som drottningen tidigare har burit. Klänningen är en modifierad crèmefärgad haute couture-klänning i tjockt sidentyg med guldbroderier från Elie Saabs vår- och sommar 2019. Till klänningen bär drottningen drottning Sofias diadem tillsammans med briljantörhängen. 2018 bar hon en grön sidenklänning från sitt favoritmärke Georg et Arend.

Annons

Betyg: ➕➕➕➕➕

Drottning Silvia i en cremefärgad klänning
Drottning Silvia i en vacker klänning från Elie Saab.

Prinsessan Sofia går i år på sin sjätte Nobelfest. Till den festliga kvällen valde hon detta året en klänning från svenska designern Emelie Janrell, skriver ELLE. En vacker klänning tillverkad i italiensk sidencrépe. Lägg även märke till att prinsessans turkosa klänning matchar med hennes tiara. Året innan satsade prinsessan Sofia på en röd klänning, tillverkad av Zetterberg couture.

Betyg: ➕➕➕➕

Prinsessan Sofia i en silkesklänning
Prinsessan Sofia.

Förra året valde prinsessan Madeleine att stanna i Florida och fokusera på familjen under tiden då Nobelfesten ägde rum. I år är prinsessan tillbaka i Sverige och visade upp sig i en vacker klänning från latinamerikanska designern Angel Sanches. Klänningen är gjord i sidengazar. Det som är extra fint med skapelsen är att den ser ut att vara axelbandslös, men ovanför ringningen har den ett tunnare hudfärgat tyg. På ryggen kan man se knappar i samma magenta-färg som löper från midjan upp till nacken. Prinsessan bär ett akvamarindiadem som hon matchar med långa diamantörhängen. Tidigare år har vi kunnat se prinsessan i vackra skapelser från bland annat Fadi el Khoury.

Annons

Betyg: ➕➕➕

prinsessan Madeleine i magentaklänning
Prinsessan Madeleine tillsammans med William G. Kaelin.

Nobelbankettens gäster glänste

Ebba Bush Thor i en svart klänning
Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor.

En sparsmakad klänning valde Ebba Busch Thor, samtidigt som hon ser elegant ut i sin korta frisyr. Ebbas tvådelade klänning är designad av Camilla Thulin. Både Ebbas manikyr och ring matchar det svartvita.
Betyg: ➕➕➕

Annons
Vit klänning med detalj
Forskningsministern Matilda Ernkrans.

Forskningsministern Matilda Ernkrans anlände med en lite mer annorlunda klänning. Den vita klänningen med svart stänk är skapad av två modestudenter vid Borås Textilhögskola. Den svarta färgen på klänningen symboliserar klimatförstöring. Det vita står för det naturliga och miljövänliga.
Betyg:➕➕

SVT:s Jessica Gedin och Victoria Dyring. i vita skapelser
SVT:s Jessica Gedin och Victoria Dyring.

SVT:s Jessica Gedin bär en tvådelad skapelse. Betyg: ➕.

Annons

Och Victoria Dyring har på sig en vacker enkel klänning med fin detalj så som en lite högre hals och uppvikta ärmar.
Betyg: ➕➕

Kulturminister Amanda Lind i en svart klänning
Kulturminister Amanda Lind.

Kulturminister Amanda Lind i en svart blåsa med glittriga detaljer.Klänningen kulturministern bär symboliserar mörkret som blir kvar efter en skogsbrand. Kreationen är gjord i lin och sidenorganza. Klänningen har även brända hål och små glödande strasstenar. På axeln ser man att tyg har knutits upp för att symbolisera förkolnat trä. Betyg: ➕➕➕

Annons
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i vit klänning
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och maken och advokaten Fredrik Ramberg.

Anne Ramberg bär en vacker vit klänning med broderier över hela kreationen.
Betyg: ➕➕

Lars Heikensten tillsammans med sin fru Maria Lilja i balkläder.
Nobelstiftelsens verkställande direktör Lars Heikensten tillsammans med sin fru Maria Lilja.

Maria Lilja bar en enkel men elegant svart klänning med detaljer i midjan och långa ärmar.
Betyg: ➕➕➕

Annons
Sophie Semin i guldtopp.
Sophie Semin tillsammans med Bengt Samuelsson, Nobelpristagare i medicin 1982.

Sophie Semin bär en guldig kreation med långa ärmar och skärp i midjan. Till det bar hon guldiga smycken och en ljus clutch.
Betyg: ➕➕➕

Caroline Parmelin och Gregg L. Semenza går ned för trappan i Blå hallen.
Caroline Parmelin och Gregg L. Semenza, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Någon som glänste extra var Caroline Parmelin som hade en tvådelad klädsel. Skimrande mörkblå kjol med ananas-detaljer och till det en matchande sjal över axlarna.
Betyg: ➕➕➕

Annons