LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Nina Gunke om stödet från maken Samuel Holgersson – i tuffa sjukdomskampen

17 dec, 2023 
Linn Seipel
nina gunke med maken samuel holgersson
Maken Samuel Holgersson och döttrarna behövs för att vardagen ska gå ihop för Nina Gunke sedan hon drabbats av alzheimers sjukdom.
Nu talar de ut om hur de ser på framtiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nina Gunke och Helene Arkhem om att skriva en självbiografi med demens: ”Speciellt”Brand logo
Nina Gunke och Helene Arkhem om att skriva en självbiografi med demens: ”Speciellt”

Skådespelerskan Nina Gunke, 67, har haft en framgångsrik karriär med många prestigefulla roller i bagaget. Bland annat har vi sett henne i kult-klassisker som Skilda världar, Varuhuset och Tomten är far till alla barnen.

Karriären fick dock ett abrupt då Nina diagnostiserades med alzheimers sjukdom. En obotlig demenssjukdom som angriper hjärnans hjärnceller, vilket påverkar bland annat minnet.

Sedan Nina gick ut offentligt med sin diagnos för ungefär två år sedan har hon då och då ställt upp på intervjuer och berättat om det är att leva med sjukdomen. Nu senast besökte programledaren för Nyhetsmorgon, Jenny Alversjö, 49, Nina i sitt hem för att kolla hur allt går.

– Jag känner ju att jag blir sämre och det är ju tufft, tycker jag, berättar Nina i programmet.

Annons

Nina Gunke om stödet av maken Samuel Holgersson – beslutet att hjälpa till i hemmet

Maken Samuel Holgersson, 58, som och döttrarna Niki, 42, och Moa, 32, är oumbärliga för att vardagen ska gå ihop. Vanliga aktiviter som att laga mat och klä på sig går inte längre att göra på egen hand.

– Jag får ju jättemycket med hjälp från Samuel, och tjejerna. Det är fantastiskt, det är det.

Samuel arbetar som IT-konsult och har från ett tidigare förhållande barnen Henric, 35, Sofie, 33, Sarah, 28. Nina har dessutom barnbarnet Ruby, 6, och Samuel har barnbarnen Cornelia, 4, och Ludde, 1

I intervjun berättar Nina vidare om hur en vanlig dag ser ut för henne nu. Ofta börjar den med att maken hjälper henne på med kläderna, innan han åker till jobbet, berättar hon.

– Hela det här sätta på mig, eller knäppa... någonting. Det går inte, alltså. Det går inte.

– Vad tänker du då, blir du arg och ledsen?, frågar Jenny Alversjö.

Annons

– Arg och ledsen att det är så, ja.

Nina Gunkes make Samuel Holgersson om att leva med sjukdomen

Även maken Samuel och dottern Moa medverkar i intervjun. De får frågan om de tänker på, eller pratar om, framtiden.

– Det vi pratar om är väl att vi ska försöka leva här tillsammans så länge som det går. Och det tror jag att vi kan göra länge. Sen har det och göra med hur jag kan, jag menar jag har ju ett arbete och det måste också skötas, så hur mycket hjälp vi kan få på sidan och så, säger Samuel och fortsätter:

– Vi lever i ganska korta tidsintervall, det blir ju så.

Nina Gunke, dottern Moa och maken Samuel.
Skärmdump från söndagens Nyhetsmorgon, på Nina Gunke, dottern Moa och maken Samuel.

Det pratar Nina Gunke och dottern Moa Schmidt Gunke inte om

Jenny undrar vidare om familjen pratar mycket om situationen eller om det är ett ämne som man gärna undviker att prata om.

Annons

– Jag tror att alla vi är väl medvetna om att vissa samtal behöver vi ha, även om vi kanske är dåliga på att ha dem, berättar dottern Moa och utvecklar vidare:

– Hur det kommer bli när sjukdomen utvecklar sig ännu mer, och vad mer man kommer behöva göra och annan typ av hjälp. När man inte kommer kunna bo hemma längre, hur vill man ha det då, och så där.

– Vi stöter inte ifrån oss det, det är ju en verklighet. Men det är inte till daglig dags som Nina säger typ ”här vill jag bo”, tilläger maken Samuel.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons