Nellie Berntsson nekades plats i junior-EM – såg för sur ut

Nellie Berntsson nekades plats i junior-EM – såg för sur ut

16-åriga Nellie Berntsson är rankad som fjärde bästa junioren inom hästhoppning i Sverige. Trots det nekas hon en plats till junior-EM. Orsaken? Hon såg för sur ut under Falsterbo.

Nellie Berntsson, 16, är en av Sveriges absolut största bloggerskor och hon följs av 400 000 personer på Instagram.

Samtidigt är hon en av landets mest lovande hopptalanger. Just nu ligger hon rankad som fjärde bästa junioren i Sverige – och målet har hela tiden att knipa en plats till laget som ska representera Sverige i EM.

De fem bästa juniorerna kommer att få åka till EM i Slovakien i början av augusti. Och när nu den som är tredje bäst rankad tackade nej till en plats trodde Nellie att hon var så gott som klar med sin häst High Hope.

Men efter förra veckan tävlingar i Falsterbo, där Nellie presterade på topp, kallades hon till ett möte. Där fick hon beskedet att hon inte är uttagen till EM. Orsaken? Hon såg för sur ut under tävlingen.

– Det var chockerande. Det är fullsatta läktare och folk skriker samtidigt som man måste prestera. Då måste man få gå in i sin bubbla, säger Berntsson till Aftonbladet.

Under året som gått har Nellie satsat 100 procent, något hon delat med sig av i sin blogg. Dels har hon tagit ett sabbatsår från skolan, åkt på tävlingar utomlands och lagt upp en detaljerad träningsplan tillsammans med sin tränare för att hon och High Hope ska vara i toppform när det väl gäller.

– Jag hade köpt det om jag inte haft resultaten, men om jag är rankad trea och fem är uttagna, då förstår jag det inte. Det ska inte handla om privata saker. Jag är 16 år gammal och det är en otroligt svår sport som tar kraft, tid och pengar. Uttagningarna handlar tydligen inte om resultat och jag tycker det är fel. Det är otroligt jäkla ledsamt, säger hon till tidningen.

Besvikelsen efter beskedet är enorm, nu är hon osäker på hur hon ska fortsätta sin satsning inom ridsporten.

– Jag presterar på topp, är ödmjuk om det och lyfter dessutom ridsporten i mina kanaler – och får ändå bara skit i slutändan. Jag känner mig bara tom, ledsen och chockad.

Ytterligare en orsak bakom petningen ska vara en konflikt Nellie Berntsson hade med en person inom förbundet efter en tävling i Hagen. Efter händelsen riktade hon kritik mot kulturen som finns inom förbundet på sin Instagram. Den berörda personen och 16-åringen har nu blivit sams, men förbundet uppger att det ändå har betydelse för deras beslut.

– Ja, och det är ju jättebra för alla parter. Men det här berör fler. Jag har ansvar för att gruppen ska fungera och det här skapar mycket känslor. Vår bedömning är att det är för tajt in på ett mästerskap vilket tyvärr skulle påverka gruppdynamiken, säger landslagsledaren Svante Johansson till Aftonbladet.

– Vår avsikt är inte att sparka ut henne för gott från landslaget. Men just nu är det infekterat. Vi behöver mer tid på oss för att reda ut det här men hon är varmt välkommen tillbaka till landslaget igen när vi pratar mer samma språk.

LÄS OCKSÅ: Morgan ville lämna Ullared – tuffa kravet för att stanna

LÄS OCKSÅ: Frans hemliga vapen i Eurovision: Familj, vänner och flirten med bloggerskan

FOTO: Ibl, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN