LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nellie, 5, svårt sjuk – läkarna vet inte vad som är fel

20 mar, 2017 
Hänt
5-åriga Nellie fick nästäppa – ett par veckor senare hade hon tappat talet och var förlamad. Två år senare vet läkarna fortfarande inte vad det är för fel på henne. "Det värsta var när hon berättade vad hon ville ha på graven", säger mamma Malin i "Sofias Änglar".
Annons

I veckans avsnitt av “Sofias änglar” åker Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam till Orsa.

Lucas och Malin ville lämna storstan för livet på landet. Tillsammans med de tre döttrarna flyttade de från Stockholm till Orsa.

Men sommaren 2014 blev den då 5-åriga dottern Nellie sjuk. Efter en nästäppa fick Nellie plötsligt problem med talet, svårt att gå och hålla balansen.

När familjen åkte till sjukhuset blev det röntgen och mängder med provtagningar. Flickan fick sövas för att läkarna skulle kunna undersöka henne.

“Blev värre och värre”

I programmet berättar föräldrarna hur Nellie dagen därpå vaknade med 40 graders feber och hur hon kräktes skum.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Sedan blev det bara värre och värre. Ena benet släpade och hon pratade inte alls. Då trodde jag direkt att hon hade fått en stroke, säger mamma Malin i “Sofias Änglar”.

Läkarna gjorde magnetröntgen och tog ryggmärgsprov. Samtidigt fick Nellie allt starkare mediciner. Under perioder var det oklart om hon skulle överleva.

Annons

– Ett tag såg man på henne hur hon gav upp. Hon låg bara apatisk och gjorde ingenting. Men det värsta var när hon berättade vad hon ville ha på graven. Det var inte kul att höra sin 6-åriga dotter berätta om sin begravning, säger Malin i programmet.

Befarade det allra värsta

Två år senare har Nellie fortfarande inte fått någon diagnos, men tycks sakta men säkert ändå bli bättre. Talet börjar komma tillbaka och hon har börjat kunna gå igen.

– Vi vet fortfarande inte vad som blir bestående men. Vissa dagar känner man att man inte orkar mer, och det är så hemskt när det är ens eget barn. Att säga att man inte orkar. Då är det tufft, säger Malin i programmet.

Vattenskada och renovering

Ovissheten har tärt hårt på familjen. Mitt i allt upptäckte familjen också att drömhuset hade drabbats av en omfattande vattenskada och renoveringen avstannade helt.

Nu finns varken tid, ork eller pengar att fixa huset när all tid måste gå till Nellie och hennes småsystrar.

Men när Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam kliver in genom dörren tänds ett nytt hopp. Nu kan ett av familjens orosmoment – det ännu inte färdigrenoverade huset – lyftas från deras axlar.

AV: Helena Sjögren

Sofias Änglar sänds på måndagar klockan 20 i kanal 5.

Annons