LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nanne Grönvall betalar tillbaka efter ilskan mot Jill Johnson

30 jun, 2020 
Jill Johnson och flera andra artister har fått svidande kritik efter att ha tagit emot krisstödsstipendier.
Nanne Grönvall är en av de som fått pengar.
Men nu gör hon en helomvändning.
Annons
Allt om Nanne GrönvallBrand logo
Allt om Nanne Grönvall

I veckan blev det känt att flera artister, däribland Jill Johnson, 47, och Benjamin Ingrosso, 22, beviljats stipendier från 15 000 till 50 000 kronor på grund av den rådande coronapandemin. Allt som allt handlade det om 70 miljoner kronor som Konstnärsnämnden fått i uppdrag av regeringen att dela ut till de artister som gått miste om pengar på grund av inställda spelningar och konserter.

Beskedet föll dock inte alla i smaken. Tommy Körberg, 71, gick till attack mot sina artistkollegor. Han menade att artister med en omsättning på miljontals kronor i sina bolag inte är i behov av stöd. I en intervju med Aftonbladet sa han att man i stället borde ge pengarna till de som behöver.

Körberg riktade även hårda ord mot Jill Johnson. Den senare har svarat på kritiken. Hon välkomnar att det förs en diskussion om sakfrågan. Däremot anser Jill att hon inte gjort något omoraliskt när hon ansökt om stödet.

Annons

”Att bli tilltalad som en människa ‘tar från bättre behövande’ är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, skrev hon i ett Instagraminlägg.

Nu ger sig även Melodifestivalen-vinnaren Nanne Grönvall, 58, in i debatten. Hon är en av de som fått ekonomiskt stöd. Men nu väljer hon att göra en helomvändning.

På sin Instagram berättar hon:

”När Covid-19 slog till, så innebar det inte enbart en stor fara för hälsan för oss människor, utan även arbetslösheten slog till hårt inom alla yrkeskategorier. Även inom nöjesbranschen. Plötsligt blev alla jobb avbokade. Panik utbröt”, skriver Nanne Grönvall.

Hon förklarar att hon och maken, tillika artistkollegan Peter Grönvall, 56, plötsligt var arbetslösa.

Nanne Grönvalls starka ord

När hon fick veta att man kunde söka stöd blev hon först glad.

Annons

”Naivt trodde både jag och Peter att det var något som alla de sökande skulle kunna beviljas. Allt gick ju så fort, med två dagars varsel fick jag veta om möjligheten till ansökan. Så jag ansökte om det och fick det”.

Men i och med debatten har Nanne ändrat sin syn. När hon sett hur många som faktiskt fått avslag och hört deras berättelser sa hon till sin make:

”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”.

Och nu har Nanne gjort slag i saken.

I ett senare inlägg återger hon ett brev hon skrivit till konstnärsnämnden. Nanne ber dem återkomma med var hon ska returnera pengarna. I dag har hon fler bokningar och anser därför att andra är i större behov av pengarna.”Därför tacksam för vart jag kan returnera pengarna och en bekräftelse att pengarna då kan komma andra sökande tillhanda!”

FOTO: TT

Annons