LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

My Skarsgård, 67, nära döden – nu talar hon ut: ”En grym sjukdom”

25 jan, 2024 
AvPontus Varg
Kvinnor och alkohol är en fråga som borde uppmärksammas mer. Det anser läkaren och alkoholterapeuten My Skarsgård.
– Det är verkligen tufft att vara kvinna och ha de här problemen. Det är mycket mer stigmatiserande, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gustaf Skarsgårds relation till Alex SchulmanBrand logo
Gustaf Skarsgårds relation till Alex Schulman

My Skarsgård, 67, som driver Myggebo behandling och retreat med förebyggande kurser om alkohol och droger, var tidigare gift med Stellan Skarsgård, 72. Det var under äktenskapet hon utvecklade ett alkoholberoende.

– Jag var en av dem som hade enormt mycket skam när jag drack. Jag var aldrig ute och rumlade och har aldrig druckit för att uppleva ruset, och det hann också gå väldigt långt för mig. Jag hade börjat kräkas blod och höll nästan på att dö. Jag är ju läkare och trodde att jag hade fått levercirrhos (skrumplever), säger My som till slut drack en flaska vodka om dagen.

– Jag visste att jag har utvecklat alkoholism och att jag skulle dö om jag fortsatte men när man har sån abstinens fungerar inte hjärnan som den ska. Det är en grym sjukdom på det sättet.

Därför sökte My Skarsgård vård – broderns ord: ”Du behöver hjälp”

Runt julen 2006 nådde My botten. Då fann hennes bror henne i en garderob med en flaska punch i ett hårt grepp.

Annons

– Då sa han något som gick in för första gången: ”du behöver hjälp”. Det fanns många tillfällen innan som kunnat bli en vändpunkt men just då var jag mottaglig, säger hon till Femina.

Efter ett par års nykterhet bestämde hon sig att hjälpa andra med hjälp av MyLife-metoden: Människor får genom kunskap verktygen att hitta ett glädjefyllt liv, där alkoholen inte längre tillåts styra. My säger att kvinnors missbruk ofta sker under ytan.

– Det man ofta ser med kvinnor som har ett destruktivt drickande är att de allt mer börjar isolera sig. De sitter hemma och dricker och börjar undvika sina vänner, det är jättesorgligt. Men det beror på att skammen och skulden ofta är oerhört mycket större hos kvinnor än hos män.

– Skammen ger en oerhört låg självkänsla och ett självförakt till slut, säger My Skarsgård till Femina och fortsätter:

– Många kvinnor använder alkoholen som en lugnande effekt. Man dricker inte för party-party och för kickarna utan för att dämpa stress och ångest, vilket gör att en kvinnas drickande inte får så mycket konsekvenser utåt som en mans.

Annons

My Skarsgård om äldre kvinnor och missbruk: ”Många i den åldern”

Tidigare var det väldigt ovanligt att kvinnor drack. Idag har gapet mellan män och kvinnor minskat.

– Att lite äldre kvinnor över 60 är den grupp som ökar mest är något som jag ser också. Det är många i den åldern som tar kontakt, konstaterar My Skarsgård.

En av anledningarna till den ökade alkoholkonsumtionen bland äldre kvinnor tror hon kan vara att man går i pension eller trappar ner jobbet.

– Så länge du arbetar begränsar du kanske konsumtionen ”jag dricker inte på söndagen, bara på lördagen och inte på vardagar”, för att kunna sköta ditt jobb. När du plötsligt inte har jobbet att gå till kan det bli en kris i sig och man släpper på sitt eget regelverk.

– Har du då redan etablerat en relation till alkohol och framförallt effekten av alkohol så kan det gå fort, ruskigt fort. Det har jag erfarit under de här åren som jag har jobbat, säger My Skarsgård till Femina.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons