My Martens son Ludvig, 9, insjuknade svårt i covid-19

My Martens, Ludvig

I mars råkade My Martens ut för det som är alla föräldrars mardröm: Sonen Ludvig, 9 år, blev svårt sjuk i covid-19. Efter en lång tids sjukdom är han på benen igen, men råkade nyligen ut för ännu ett missöde.
– Jag har aldrig varit så rädd, säger My Martens till Hänt.

Det sägs att olyckan sällan kommer ensam. Om det är någon som kan skriva under på det uttrycket så är det My Martens, 32, som blev känd genom Ensam mamma söker och som nu jobbar som coach och driver gym. Året började med att hon drabbades svårt av influensa typ b och tvingades åka med ambulans in till sjukhus.

När hon tillfrisknat från det kom nästa smäll – sonen Ludvig, 9 år, insjuknade i covid-19.

– Det här var tidigt i pandemin och vi visste ingenting. Ovissheten var brutal, säger My Martens.

De åkte till Astrid Lindgrens sjukhus flera gånger. Till en början testades inte Ludvig för covid-19, men My Martens säger att hon är väldigt tacksam över hjälpen de fick på sjukhuset.

Tuffa tiden i isoleringen

Mamman och sonen isolerade sig, men Ludviks tillstånd blev inte bättre.

– I början var det jättekritiskt, och han kunde inte andas, säger My Martens och fortsätter:

– Han var konstant sjuk i två månader utan feberuppehåll. Sen kom ett nytt bakslag när det visade sig att han hade en långvarig lunginflammation kopplad till covid. Vi krigade på med det, men han missade nästan hela terminen i skolan när vi isolerade oss.

Situationen tärde naturligtvis på både My Martens och på sonen Ludvig. Och det blev inte bättre när också hon själv blev sjuk.

– Jag blev också testad positiv för covid-19. Jag var bara sjuk i fyra veckor, varav en och en halv som jag mådde bra. Så jag fick någon light-version medan Ludvig drabbades hårdare, säger My Martens och fortsätter:

– Det har varit en lång resa tillbaka. Det var påfrestande, jag har aldrig varit så rädd. Bara tanken på att förlora sitt barn…

My Martens och sonen Ludvig

Efter en svår tid hoppas My Martens och Ludvig på medvind.

Nu är sonen och mamman friska från sjukdomen och mår efter omständigheterna bra.

– Han är inte helt återställd. Konditionen är fortfarande inte bra, men han är i alla fall frisk. Vi ska göra en sista kontroll i slutet av augusti, säger My Martens.

– Det har varit en psykiskt påfrestning att sitta instängd i en minitrea. Men vet inte om det blir värre eller om han blir friskare. Man vet inte heller vad som händer utanför dörren, ekonomiskt och så, säger hon.

Nya livsbeslutet

För att få lite mer rum och för att slippa sitta instängd i en lägenhet mitt inne i Stockholm fattade My Martens ett stort beslut.

– Jag har lämnat min sekelskifteslägenhet i Vasastan och köpt ett hus utanför stan, nära vattnet. Just för att om vi drabbas igen eller om det blir lockdown så är livskvalitén utanför stan en helt annan.

Efter den tunga våren och sommaren kan man tycka att mamman och sonen förtjänar att slippa nya motgångar. Dessvärre ser det inte ut så.

– Nu har oturen fortsatt för stackaren. Har var med om en olycka på sin kickbike och bröt handleden, så nu är det gips som gäller. Det här är ett maxat otursår, berättar My Martens.

Och det håller sonen med om.

– Lillemannen var ledsen och sa ”dumma skitår, mamma! Först Corona, sen lunginflammation och nu en bruten hand”.

My Martens son Ludvig och hunden Svea

Ludvig med nya kompisen Svea.

Men kanske vänder det nu med det nya fina huset och positiva hälsobesked. Dessutom har de fått tillökning i familjen!

– Vi har köpt en hundvalp! Den heter Svea och är en bostonterrier, säger My Martens glatt.

Så några positiva saker har i alla fall hänt under det dumma skitåret 2020. Och vi hoppas att medvinden håller i sig för My och Ludvig.

Bild: Privat