TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Mischa Billing från "Sveriges Mästerkock": "Folk blir nervösa när de bjuder mig på middag!"

10 apr, 2015 
AvLisa Nylén
Mischa Billing älskar att bli bortbjuden – även om vännerna blir nervösa. "Jag älskar att bli bortbjuden."
Annons

Det tog fem år innan en kvinna tog plats i juryn i Sveriges mästerkock, och Mischa Billing, 48, är stolt över att ha blivit en förebild för kvinnliga matlagare.

– Det är viktigt att kvinnor har förebilder som hörs och syns. När kvinnor saknas i olika maktpositioner, då saknas det också kvinnliga förebilder, säger hon till Allas och ger också tips på hur tjejer ska ta plats i en kockvärlden:

– För att kunna ta den där platsen i en mansdominerad miljö måste du ha en oerhörd känsla för dig själv som jämlike. Tycka att du också har rätt till den.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Mischa är lektor vid Grythyttans restauranghögskola. Foto: TV4
Mischa är lektor vid Grythyttans restauranghögskola. Foto: TV4

Själv var hon redan som barn en bestämd typ och intresset för mat fanns tidigt. Hon visste exakt hur hon ville ha sina smörgåsar och hon kände på en gång om mamma Ann-Marie gjort något annorlunda.

Annons

– Om mamma kanske hade glömt att sätta locket på smöret och ställt in det i kylen. Då vägrade jag. Ja, jag var skitjobbig alltså, en jäkla gnällunge, oerhört kinkig med maten.

Idag äter hon allt och älskar att bli bortbjuden. Hon menar till och med att hon är världens bästa gäst.

– Om man har jobbat på krogen som jag gjort, så är man det. Jag älskar att bli uppassad, berättar Mischa, men tillägger att middagsvärdarna ofta blir nervösa när hon sätter sig till bords.

– Det är rätt jobbigt faktiskt, avslöjar hon och uppmuntrar alla att öva upp sitt lukt- och smaksinne. Precis som med så mycket annat handlar det bara om att träna.

– Som när man provsmakar vin, det är en orgie i mindfulness, medveten närvaro. Det handlar om koncentration, och om att verkligen gå in i sig själv.

Andra läser också:

Annons