Minus One från Cypern – Thomas G:sons oväntade succé i Eurovision

Minus One från Cypern är i final i Eurovision Song Contest efter flera års nederlag för ön i tävlingen. Framgången kan rockgruppen tacka Thomas G:son för - mannen bakom Eurovision-succén Euforia.

Aouuuuuuuuuu! Hela Cypern befinner sig i glädjechock sedan gruppen Minus One gick direkt till final i “Eurovision Song Contest” i Stockholm med den howlande moderna rockdängan “Alter Ego”.

– De ropade upp oss näst sist så jag fick nästan en hjärtattack. Cypern har aldrig vunnit en sån här tävling. Skulle vi göra det kommer de troligen döpa en flygplats efter oss. Vi är så glada över att få vara här. Vi lever för varje sekund och träffar så mycket folk. Det är enormt!, säger trummisen Christopher “Chris J” Ioannides på tisdagens presskonferens.

Minus One framför Alter Ego på Eurovison Song Contest.

Minus One framför “Alter Ego” på Eurovision Song Contest i Stockholm.

– Jag vet verkligen inte hur det här kommer att gå, men vi jobbar väldigt hårt och vi vill tacka Thomas G:son och vår delegation för allt stöd. Vi vill också tacka Cypern och alla som har hört av sig till oss, tillägger den röstsäkra sångaren Francois Micheletto.

Efter att Cypern misslyckats med att ta sig till final i Eurovision Song Contest under åtta år (2006-2013) valde de på grund av den ekonomiska krisen att avstå tävlingen 2014. Året därpå skickade man artisten Giannis Karagiannis som visserligen gick vidare från semifinalen men slutade på en 22:a placering i finalen.

Minus One som består av fem barndomsvänner bildades 2009 och har sen dess skördat stora framgångar på hemmaplan. Det mesta tyder på att de har en betydligt större medvind än tidigare tävlanden från Medelhavsön – mycket tack vare samarbetet med Thomas G:son. Hänt ringer upp låtveteranen för att kolla läget.

– Det var en nervpärs på delfinalen i tisdags. Jag har inte gjort så många rocklåtar i Eurovision och jag hoppas att det ska gå bra. Det är ju omöjligt att tippa och ännu svårare när man är involverad själv, säger Thomas G:son till Hänt.

Cypern valde ut Minus One som representanter i tävlingen och frågade om hitmakaren ville vara med och samproducera bidraget. I januari flög bandet till Sverige och Skara för att spela in resultatet. Låten “Alter Ego” är en högoddsare, men Hänt erfar att det finns en chans att den kan skrälla på lördagens final i Globen.

Enligt källor till Hänt fick bidraget näst flest röster i tisdagens semifinal, efter Rysslands artist Sergey Lazarev och låten “You Are The Only One”. Mest populär ska den cypriotiska rocksången ha varit i Sverige och i Tyskland.

– Det visste jag inte. Det låter ju verkligen spännande i så fall, säger Thomas G:son till Hänt.

Sedan semifinalen har medlemmarna i Minus One njutit av Stockholm. På torsdagen var de bokade på ett timslångt gig på Hard Rock Café. Kvällen dessförinnan befann de sig på Operaterrassen där festen Euro After Party hölls för inbjudna vip-gäster och artister från Eurovision Song Contest.

– Vi är extatiska! Det är en tuff konkurrens och svårt att sia om våra chanser men vi är här för att vinna, säger basisten Antonis Loizides till Hänt på Operaterrassens uteservering.

Managern Giampiero Soncini har också höga förhoppningar.

– Cypern kommer från en position som underdog. Vi är en liten nation och det betyder så otroligt mycket att vi är i finalen, säger han till Hänt.

— När låten spelades kändes det som om jag hade en vibrator i fickan, haha! Det rasslade in meddelande efter meddelande från människor runt om i världen som berättade att de hade röstat på oss. Jag räknade slutligen till 1 700 sms!

Francois Micheletto - ska han och bandet lyckas kamma hem en rekordplats på lördagens Eurovision?

Francois Micheletto – ska sångaren och resten av Minus One lyckas kamma hem en rekordplats för Cypern på lördagens Eurovision?

Kvintetten har dessutom redan börjat bli tjejmagneter. Bandmedlemmarna blir stoppade på festen av gäster som vill ta bilder med dem och beundrare från hela världen hör av sig och berättar att de gillar låten. Antalet likes på Facebook har ökat markant, likaså på Instagram.

Från att ha varit en angelägenhet enbart på hemön får de nu en miljonpublik och en rejäl skjuts i karriären.

Som bäst i Eurovision-sammanhang har Cypern kommit på en femte plats, vilket de har gjort tre gånger (1982, 1997, och 2004). Blir 2016 året då Minus One lyckas bryta trenden?

På lördag tävlar de i andra halvan av startfältet vilket historiskt har visat sig hjälpa låtarna att bli ihågkomna när det är dags att rösta.

– Det viktigaste är att det är en bra låt. Sen är det tacksamt om den sticker ut, säger Thomas G:son.

Foto: IBL