TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mikael ”Soldoktorn” Sandström: Så fångade jag Lotta Engberg

24 aug, 2020 
Hans & Anna Shimoda
Mikael ”Soldokton” Sandström och Lotta Engberg.
Möt Mikael ”Soldoktorn” Sandström i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Romantiska knepet som fick Lotta Engberg på fall.
✔︎ Spännande framtidsplanen: ”Känslomässigt ansträngande”.
✔︎ ”Nu ska jag göra något riktigt provocerande… Klarar ni av det?”
Annons

Mikael Sandström, 62, är ständigt aktuell, men just nu är han än mer glödhet efter romansen med Lotta Engberg, 57. Här får du lära känna ”Soldoktorn” på djupet.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström i Nyhetsmorgon på TV4.
Mikael Sandström som vi är vana att se honom i Nyhetsmorgon.

Handen på hjärtat, hur skållhet tycker du att du är på en skala från ett till tio?

– Det beror på vilken grupp man frågar. Men om ni frågar mig så… Hmm. En sexa! Om det gäller 60-plussare får det bli en sjua.

Hur trött är du på att kallas för Soldoktorn?

– Sju på en skala då tio är skitjobbigt. Jag föredrar att refereras till Doktor Mikael och det är det jag tänker göra i kommande produktioner. Jag tycker det är trevligare och lite mer seriöst. Solkdoktorn är lite mer glättigt och roligt och en blandning av smeknamn och öknamn. Det är något jag kan leva med, jag är inte superkänslig. När det kommer till Soldoktorn… Jag gillar ju sol i lagom doser men det styr ju inte mitt liv, det har fått lite sneda proportioner.

Annons

Hur solbränd är du just nu?

– Jag har jobbat fem nätter och då är det ju ingen sol så jag börjar blekna lite. Men jag har en hyfsad grundbränna vilket gör att jag inte kommer bränna mig när jag ska sola nästa vecka.

Mikael Sandström om sin fåfänga

Du har berättat att du är lite fåfäng. Exakt hur artar sig det, är du jättepetig när det kommer till kost och träning?

– Nej, det är jag inte. Däremot ser jag till att få träningen gjord, det var därför jag skrev ”strax” i ett sms när ni frågade om jag var redo för den här intervjun. Jag sprang runt naken här hemma efter att ha tränat. Jag fick till och med in 32 minuter träning igår, trots att jag hade jour. Vi har gym på jobbet. Jag försöker få till det där, men jag är inte petig och gör det jag kommer åt. Det har jag sagt många gånger, den bästa träningen är den som blir av. Jag tror till och med att jag har myntat uttrycket… Men nu låter det kanske som jag har väl mycket hybris? Men jag njuter verkligen av livet. Nu ska jag förresten göra något riktigt provocerande… Klarar ni av det?

Annons

Vi klarar av allt.

– Okej. Lyssna noga. Hör ni vad jag gör nu?

Vad fasiken var det där? Eller vänta… Öppnade du precis en öl?!

– Jag öppnade en öl! Apropå det här med att njuta av livet. Jag har jobbat 24 timmar, jag har sovit, vaknat, gått upp och tränat, bastat. Och nu har jag en ledig kväll.

Mikael Sandström
Mikael dansade i Let’s dance med Malin Watson, men hann inte vara med så länge innan coronapandemin slog till och han fick koncentrera sig på att vara doktor i stället.

Men i höst blir det inte så mycket ledighet. Du ska ju sätta upp en show. Berätta!

– Showen har premiär den 15 november i Stockholm. Det är en stand up medicine-show som jag tänkte köra sent omsider i livet. Då ska jag prata om olika saker och jag ska försöka att både vara allvarlig och rolig. Det finns väldigt många olika ämnen att ta upp, både roliga men också hemska historier.

Är du nervös?

– Alla frågar det. Jag har inte varit det, men det kanske jag blir. Nu är jag sugen på att berätta det jag har varit med om. Men jag står fortfarande i mitt i elden vilket jag gillar. I det långa loppet blir det till och med lite känslomässigt ansträngande och uttröttande. Men det kanske till och med blir terapeutiskt att delge saker och ting i föreställningen och berätta hur det kan vara och hur världen kan se ut. Den tysta världen klockan 02 på ett sjukhus när alla andra sover, vad händer då? Jag tror det kan bli spännande.

Annons

Är vågskålen mellan allvarliga saker och humor knepig att balansera?

– Det är det jag kommer testa. Men jag tror inte det, man kan skämta om det mesta.

Mikael Sandström om kärleken till Lotta Engberg

Tror du showen kommer bli bra?

– Jag vet att den kommer bli bra. Jag kommer bjuda på oerhört mycket från mitt yrkesliv. För rätt grupp är det spännande, vi kommer prata om saker som lycka, demens, minnet och kärlekens kemi. Det är fundamentala grejer som alla människor i olika åldrar funderar över. Är det skillnad på förälskelse om man är 16 eller 62? Svaret är ja.

Tycker dina kollegor att du har fått extra hybris nu?

– Det här låter ju jävligt tråkigt alltså, men jag har inte så mycket kontakt med mina läkarkollegor på det sättet. Det är klart vi pratat med varandra, men vi har inget socialt umgänge. Jag har två polare som är pensionerade kirurger och medicinare och de tycker det jag ska göra är helrätt. Det är människor som har levt länge och som tycker man ska ta alla tillfällen i akt. Men Anders Pihlblad på TV4 frågade under en Facetime-session ”vad har du nu ställt till med?”. Haha! Folk undrar mer ”vad fan så där kan man väl inte göra?”, men det kan jag. TV4-kollegorna är absolut inte missunnsamma men överraskade.

Annons

Kommer du inte sakna dina IVA-patienter?

– Jag vill jobba mindre, men jag tänker inte lämna det helt. Skälet är att jag identifierar mig som intensivvårdsdoktor, det är den jag är. Skäl två är att jag tycker det ger mig en odiskutabel trovärdighet eftersom jag befinner mig mitt i elden och jag vet hur vården ser ut och hur det ser ut på golvet. Många corona-professorer har inte sett en patient på säkert tio år, de sysslar bara med skrivbordsarbete även om de är oerhört pålästa.

Mikael Sandström och Lotta Engberg.
Mikael Sandström och Lotta Engberg är nu officiellt ett par.

Du kilar ju rätt så stadigt med Lotta Engberg numera. Hon var bjuden hem till dig härom veckan, hur var det?

– Det var väldigt trevligt, gott och avspänt på alla sätt och vis. Så väldigt lyckat! Och det var ju inte sista gången vi sågs.

Annons

Vad bjuder du på i mat och dryckesväg om du vill briljera lite extra?

– Om jag vill briljera lite extra gör jag som jag gjorde när jag och Lotta sågs senast, det blir alltså köttfondue och rödvin. Så det är inget Halv åtta hemma hos mig. Det är roligare att laga mat tillsammans. Och så tänder man en brasa, det blir jäkligt fint.

Då är du rätt romantisk av dig?

– Ja! Absolut.

Hur är du som pojkvän?

– Toppen! Haha. Nu ska jag inte säga så. Det vete fan faktiskt, det var ju 13 år sedan sist så jag kan inte svara på om jag har förändrats. Däremot är jag nog brutalt ärlig och alla sanningar behöver man inte höra. Jag har bott i USA några år och där är det mycket ”I love you” och ”I love you too” och så håller det på fram och tillbaka. Det blir som en pingismatch. Det är värdelöst, sånt är inte värt någonting. En spontan kärleksförklaring är värd mycket mer än ett pingissvar. Men jag är nog snål där och det kanske jag skulle jobba på. Men jag är däremot väldigt bra på att hitta på saker.

Annons

Kan det bli så att doktor Mikael blir doktor Engberg?

– Eh… Nej, det tror jag inte. Jag är nog för traditionell för det. Men jag vet inte. Det gäller nog att leva i nuet. Vi njuter i stunden.

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ Vem är Soldoktorn?

Namn: Anders Mikael Ygge Sandström
Född: 3 juni 1958
Familj: Flickvännen Lotta Engberg samt två barn och två barnbarn.
Karriär: Vunnit ett SM-guld i hopp (skidor). Även vunnit tre SM-guld i rock’n’roll-dans. Medverkade i ”Expedition: Robinson” 2003. Arbetat som läkare i 33 år. Överläkare i anestesi och intensivvård sedan 27 år, jobbar på Lindesbergs lasarett.
Aktuell: Expert i ”Nyhetsmorgon” på tisdagar. Sätter upp en stand up medicine-show i höst.

✔︎ PEST eller KOLERA:

# Aldrig mer få sola eller aldrig mer få prata med Lotta?

– Aldrig mer sola blir det då.

# Aldrig mer få träna eller tvingas bli vegetarian?

– Vad är värst? Oj. Att tvingas bli vegetarian måste vara det värsta.

# Att nya showen totalsågas eller aldrig mer få vara med i tv?

– Att aldrig få vara med i tv. Om jag floppar så floppar jag, det kan jag leva med.

Foto: TV4, TT & Privat.

Annons