LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Mikael Sandström bekräftar bluffen – krossar myten i Nyhetsmorgon

26 jan, 2024 
Hedvig Tärnholm
Efter Reese Witherspoons senaste snöbaserade kaffedrink, ”snow salt chococcino”, uppstår häftig debatt om risker med att äta snö.
Doktor Mikael reder ut sanningshalten i myterna och avslöjar bluffen bakom trenden i Nyhetsmorgon
Annons
Chocken om Mikael Sandström och Lotta Engberg: ”Trodde det var en karaktär”Brand logo
Chocken om Mikael Sandström och Lotta Engberg: ”Trodde det var en karaktär”

Reese Witherspoons virala snödrink ”snow salt chococcino” har startat en stor debatt online och bland medier världen över. Den Oscarsnominerade skådespelerskan går ut och skopar upp snö för att skapa denna drink, som är en sorts kaffedrink med chokladsirap, skummad mjölk, kaffe och snö. Den stora frågan och vattendelaren är – kan man bli sjuk av att äta snö eller är det ofarligt?

Många av oss har som barn fått höra att man kan bli sjuk eller få mask i magen av att äta snö. Mikael Sandström, mer känd som Doktor Mikael besökte igår TV4- programmet ”Efter fem” för att reda ut om detta bara är en myt eller om det faktiskt ligger något i det.

Mikael Sandström krossar trendmyten

Doktor Mikael är en svensk läkare som regelbundet ställer upp som expert på TV i olika hälsofrågor. Han driver även podcasten ”Utforska vården med Dr Mikael”.

På frågan om det är ohälsosamt att äta snö svarar Doktor Mikael följande,

Annons

– Nej det är inte ohälsosamt, det är och det var ju väldigt fin vit snö hon fick tag på där också. Hur den myten startade det vet jag inte.

Han klargör även ifall myten om att få mask i magen av snö är sann eller inte.

– Var ska masken komma ifrån? Den undviker kyla så det blir lite tramsigt det där, ren vit snö är ren, säger Doktor Mikael i intervjun.

Det finns dock vissa saker man bör tänka på.

– Skrapad snö från ishallar och dylikt ska man undvika, och snö i innerstan är förorenad per definition, men man blir nog inte sjuk ändå, säger Doktor Mikael i intervjun.

Så svaret på frågan är alltså att det är helt ofarligt att äta ren vit snö och myten om mask i magen är just bara en myt. Så för alla er där hemma som är sugna på att testa Reese Witherspoons kaffedrink är det fritt fram.

FOTO: TT. TV4

Annons