Mia Skäringer: "Sjukskrev mig under mammaledigheten"

Att bli förälder är omvälvande på många sätt. Nu berättar Mia Skäringer om första tiden med sonen Alfred, som vägrade sova mer än sju minuter i sträck...

När Mia Skäringers, 40, äldsta son Alfred kom till världen för 16 år sedan blev ingenting sig likt för skådespelerskan. Lyckokänslor blandades med oro över hur hon skulle kunna ta hand om sitt barn, men hon tampades också med en förlamande trötthet. I sin podcast “Skäringer & Mannheimer” som hon har med vännen och programledaren Anna Mannheimer, 53, berättar Mia Skäringer om bebistiden:

– Min första son, han sov aldrig mer än sju minuter i sträck ett helt år. Skrek, vaknade, jag kunde aldrig lägga honom i vagnen. Jag gick på Haga Nygata med en Babybjörn och ett bröst framme. Och han sög och sög för kung och fosterland i Babybjörnen, på vintern till och med.

Mia Skäringer med dottern Heli, som sov mer än sin storebror Alfred som bebis.

– Du har ändå gjort om det två gånger till? frågar Anna Mannheimer.

– Ja, men då fick jag ju två barn som sov, men han sov ju aldrig så till slut blev jag ju sjukskriven i min mammaledighet, jag kunde inte existera. Jag var helt slut och jag försökte ge ungen allt för jag tänkte ju ”nåt fel är det ju jag gör”, säger Mia Skäringer och berättar att hon provade alltifrån författaren Anna Wahlgrens, 74, populära sovmetod, till olika lakan och musik av Beethoven.

– Antagligen bytte jag grej så ofta så att han tänkte ”nej nu bytte hon igen”, säger hon och fortsätter berätta att hon var en ganska nojig mamma som knappt vågade åka rulltrappa med barnvagnen av rädsla för att råka ramla och skada sitt barn.

Mia Skäringer har också dottern Heli, 14, och sonen Leélo, 4. Den yngsta sonen har hon med maken Gabriel Lazar, 33.

LÄS OCKSå: Mia Skäringer om ångesten: ”Jag låg där som en gråsugga”

Foto: IBL