Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mendez avslöjande om äktenskapet: "Kommer bli svårt för oss"

20 maj, 2018 
AvLotta Gray
Hänts Lotta Gray möter kung Méndez som berättar om ett brokigt liv med toppar och dalar. Men han ångrar ingenting
Annons

Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga, aka Mendez, 42, lockar till sig blickar och leende. Att det här är en man av folket råder det inga tvivel om. Hemvändaren från Valparaíso, Chile pratar med alla som kommer fram och det är många i Sollentuna där han numera bor.

Ingenstans får han vara ifred. Han slänger käft med kassörskan på fiket och småpratar med mannen i kostym i bordet bredvid. En mamma kommer fram och vill ha en autograf, och mig kramar han om trots att det är flera år sedan vi sågs. Varm, genuin och äkta.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Du är ju uppväxt i Chilé och kom hit 1986. Hur var det?

– Det var jättesvårt, vi kom hit mitt i vintern och jag kom ihåg att jag höll på att frysa ihjäl. Det var i december, jag bar shorts och sandaler. Min pappa bodde redan här sedan ett par år och vi skulle få bo hos en faster. Pappa jobbade i köket på Karolinska, mamma städade.

Kastades du bara in i skolan?

– Jag fick problem direkt, de andra skrattade åt mig, jag förstod ju inte svenska men jag var snabb på att lära mig. Och sedan började jag som dj när jag var 14 år, min bror lärde mig hur jag skulle hantera skivspelaren och scratcha, det var skithäftigt.

Annons

Vad är det som är bra med Sverige tycker du?

– Den svenska punktligheten! Den tog jag med mig tillbaka till Chile, jag blir så jävla lack! För den som kommer sent hamnar alltid i ett dåligt läge direkt. I Chile är vi så keffa (dåliga) på det där. Jag uppskattar punktligheten med Sverige.

Ni flyttade runt en massa, berätta!
– Vi bodde i olika lägenheter, blev omhändertagna av socialen, hela familjen, vi fick olika boenden, vi bodde på hotell ganska mycket. Vi pratar 80-talet nu, det var ett helt annat Sverige och det var jobbigt att byta skola, kompisar som försvann hela tiden men jag har alltid varit en sådan själ, det har inte varit så svårt att börja om.

Under 1990 fick du kontrakt efter att ha spelat på klubbar runt i Stockholm.
– Det var Rob&Raz och Thomas Lööv som såg mig och gav mig kontakt senare, jag skickade ju runt massa demos men jag minns att språket var svårt, ingen ville ha spanska och nu vill man bara ha det. Och jag blir så glad av det, hur mycket det har vänt och växt.

Annons

Det blev inget gymnasium?
– Nej, jag gick direkt ut och jobbade, blev farsa när jag var 20 med Ninoska, hon är en av mina bästa kompisar idag, hon är så härlig, vi aldrig haft någon dålig kommunikation. Vi träffades i Rågsveds T-bana, jag brukade hänga där, hon kom från Chile som jag, runt 1987. Och jag fick barn och gifte mig när jag var 20.

Och så kom Steffi…
– Hon är 22 år nu, ganska erkänd skådis i Chile. Har 8 000 000 tusen följare på Instagram, den där lilla skiten, men hon har gjort en massa tv-såpor, hon har det så jävla bra, jag brukar säga ”skicka pengar till mig”, hahaha. Hon bor själv där och kör sitt race.

Sedan släpptes låten ”Razortounge” som fick dig känd, men även ”Adrenaline” från Melodifestivalen.

– Jag fick en riktig hit med ”Razortounge”, en av mina favoriter och det blev massa turnéer och festande. Det blev svårt och det tog slut med äktenskapet, jag började dricka för mycket och jag hade fett roligt. Men det finns ju konsekvenser och det var stora sådana.

Annons

Skivbolaget krävde att du lade in dig på behandlingshem?

– Jag var inlagd under en jul och nyår. Det var det värsta, det var hemskt. Mycket jag ångrar, men man måste igenom det för att fatta det.

Och du hade Steffi på halvtid?

– I början ,men sedan sa jag ”jag vill ha henne”. Ninoska är en bra mamma, men hon kände att hon inte skulle fixa det. Jag är ju kär i mina barn, de är det bästa som hänt mig. Ingen kan ta hand om dem bättre än jag. Steffi bodde med mig hela tiden. Jag har uppfostrat dem, bytt blöjor på turnébussen, de tre äldre speciellt.

Så ni fick två barn till efter skilsmässan.

– Ja, lilla Eva, 16, och Leo, 20. Jag körde artistlivet och farsalivet samtidigt. Steffi var med mig på scenen, hon var en del av min show när hon var 7-8 år, så hon kan det där med att stå inför tusentals människor.

Du träffade Marcela 2003 och lever med henne idag.

– Vi hade känt varandra sedan länge innan och vi har ju Esai som är nio år och vi kämpade för att få honom. Vi fick missfall två gånger.

Annons

Du är superkändis i Chile med en egen stor realityshow med privatkock, chaufförer, och privatlärare och tv-kameror som följer varje steg.

– Det var bara jag och de äldsta barnen först i ”Los Méndez”, men sedan slutade vi nu sista säsongen med 20 personer i familjen. Ninoska flyttade in med sin pojkvän, vi bodde alla i en stor jävla kåk, men jag älskar henne, jag vill att hon ska ha det bra. Men alla var ju nyfikna, “vad händer i det där huset”,  så det blev succé.

Nu blir det realityserien ”Los Méndez” i Sverige”.
– När vi rullar ut såpan här kommer det bli galen succé. Programmet kommer bli en bro mellan Sverige och Chile. Vi vill visa hur bra svenskarna har det. Jag betalar över 100 000 kronor per år bara för barnen ska utbilda sig i Chile. Är du sjuk där, du dör. Det är bara privat betalning som gäller.

Din fru grät när du ställde upp i valet som borgmästare där. Det var dödshot och trakasserier. Du vill ställa upp igen, vad händer då?
– Ja, jag måste det så om några år kommer du sitta och prata med borgmästaren i Valparaíso, men jag tror inte min fru ställer upp, det är så farligt och korrumperat. Vi flyttade isär då under ett år när jag gjorde valkampanjen, jag bodde kvar i Valparaíso medan hon flyttade till Santiago. Hon säger själv att hon inte tror hon hänger med nästa gång. Hon har precis fått drömjobbet som lärare nu så inte en chans att hon följer med, men jag är en sådan crazy jävel som följer mitt hjärta. Det kommer bli svårt för oss.

Foto: IBL, Malin Bondeson

Annons