ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Melodifestivalens röstning ändras helt – SVT:s svar efter kritiken

05 mar, 2022 
SVT
I årets "Mello" har ett nytt moment introducerats, nämligen att man visar hur de olika åldersgrupperna har röstat.
Men i semi-finalen försvann det momentet helt. Nu svarar SVT på saken och varför det plötsligt ändrats.
Annons
Klara Hammarström om relationen med Liamoo: ”Jobbigt”Brand logo
Klara Hammarström om relationen med Liamoo: ”Jobbigt”

Melodifestivalen 2022 är i full gång och nu är det bara den stora finalen i Friends arena som återstår!

Inför det här året har det gjorts vissa ändringar. Bland annat har man döpt om Andra chansen till Semifinal och även upplägget i semifinalen är nytt. Nu är det två grupper där två bidrag går vidare från varje grupp. Så med andra ord är det 50 % chans att gå vidare till final.

De som gick vidare efter årets semifinal blev Tone Sekelius, Theoz, Anna Bergendahl och Cazzi Opeia. En person som var favorittippad enligt många experter var Lisa Miskovsky, men tyvärr räckte det inte hela vägen för henne.

Nya momentet i Melodifestivalen tas bort helt

En annan sak som är nytt för i år är att man i deltävlingarna har infört ett nytt moment där man visar hur de olika tittargrupperna har röstat. Momentet har både hyllats och kritiserats, men efter den tredje deltävlingen möttes momentet av kritik.

Annons

Den sista tittargruppens röster visades nämligen aldrig och många tv-tittare var riktigt förvirrade över vem som egentligen hade fått den sista 12-poängaren.

”Varför redovisade ni inte sista gruppen röstande? Fick Liza bara 1 poäng av dom? Vilket strul!!!!”, skrev en tittare.

”Kan vi få se sista gruppens röstning också tack????”, skrev en annan.

Efter detta gick SVT ut och lovade att från och med då kommer man alltid att visa hur alla tittargrupper har röstat.

– Nu när vi har utvärderat och tagit till oss av kritiken, ser vi att det är absolut någonting vi måste göra framöver. Nästa lördag kommer vi att visa den sista skylten också, sa Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, till Expressen.

Lisa Miskovskys kritik – SVT:s svar

Nu i semifinalen har dock det här momentet tagits bort helt och hållet. Lisa Miskovsky är en av dem som ifrågasätter problemet när Hänt träffar henne efter sändningen.

Annons

– Jag trodde att det skulle bli så här att alla grupper skulle komma in och rösta. Men nu bara small det till och så var det avgjort. Så ja, det momentet försvann ju. Jag har blivit "surprised" varje gång, säger Lisa till Hänt.

SVT berättar nu för Hänt om hur man egentligen tänkte när man tog bort det här nya momentet som blivit så omtalat.

– Vi fick inte plats med det i programmet. Så enkelt är det. Vi tyckte också att det blev lite svårt att ta in fyra finalister och göra det på ett dramaturgiskt bra sätt. Så därför valde vi att göra på det här sättet, säger Anette Brattström till Hänt och tillägger:

– I finalen kommer internationella juryn redovisa sina poäng och tittarna blir en samlad grupp.

Så även där kommer man inte redovisa hur tittarna röstat?

– Ja, och det är av tidsskäl också, säger Anette.

FOTO: SVT/SVTPLAY

Annons