TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Melodifestivalen ändras efter kritiken – så påverkas SVT-tittarna

18 jan, 2019 
AvAgnethe Alm
SVT ändrar Melodifestivalen-appen för att göra röstningen mer rättvis och transparent.
Efter att röstsystemet i Melodifestivalen möttes av stor kritik förra året har SVT valt att göra en ändring som gör röstningen mer rättvis och transparent.
Annons

Sedan ett par år tillbaka har SVT satsat på en app för att göra upplevelsen av Melodifestivalen ännu mer underhållande. Via den populära appen har SVT-tittarna fått chansen att rösta helt gratis fem gånger per tävlande bidrag. Majoriteten av alla de 42 miljoner röster som kom in förra året kom in via appen.

Men appen har inte bara hyllats. I musikbranschen kritiserades det hårt förra året, då den enligt kritikerna ska ha gett de yngre tittarna mer inflytande och därmed försvårat de äldre artisternas chanser i tävlingen. För att stoppa kritiken har SVT nu valt att ändra appen, vilket tidningen Aftonbladet var först att rapportera om.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Syftet med ändringen är att parera diskussionen om att det bara är barn som styr resultatet i tävlingen. Vi vet att det inte är så, men det finns en sån uppfattning, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Den nya versionen av Melodifestivalens app kommer släppas inför den första deltävlingen, som stundar lördagen den 2 februari i Göteborg. För att kunna rösta kommer användarna behöva uppge sin ålder. Detta för att SVT ska kunna dela upp alla inkomna röster utifrån sju ålderskategorier, skriver Aftonbladet.

Annons

– Vi vill att tittarna ska känna att allas engagemang blir lika mycket värt, så vi balanserar upp de tittargrupper som kanske bara röstar en gång på en artist jämfört med yngre tittare som kanske röstar fem gånger på en artist, säger Anette Helenius.

Påverkar inte tittarna

Enligt Anette Helenius är det vanligare att de yngre tittarna röstar fler gånger än de äldre. Däremot har de inte upplevt att detta ska ha påverkat resultatet i tävlingen märkvärt.

– Vi har gått igenom den statistik vi har och den visar att vi det senaste året skulle ha haft samma resultat i toppen, samma vinnare och samma finalister. Där det kan finnas skillnader är vissa fall av vilka som skulle ha tagit sig vidare till andra chansen eller fått lämna tävlingen.

Förändringen av röstsystemet kommer i princip inte att märkas för Melodifestivalens tittare, eftersom röstningen i appen sker som vanligt. Beräkningen och uppdelningen av rösten sker i bakgrunden.

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius bekräftar dock att appen kommer ha ett nytt utseende i år och att hjärtat i tv-rutan kommer att se annorlunda ut än det gjort föregående år. I stället för att flamma kommer hjärtat att pulsera i olika färger beroende på vilken åldersgrupp hos tittarna som är mest engagerade för tillfället, berättar hon.

FOTO: IBL

Annons