TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Martina Haags om bråket i Den stora hälsoresan: “Omodernt”

28 maj, 2020 
Martina Haags egna ord om viktbråket – utkastad från programmet: “Omodernt”
I veckan stod det klart att Martina Haag stoppats från utmaningen 16 weeks of hell i Dplays nya satsning Den stora hälsoresan.
Hon vägrade invägning och fick av den anledningen inte längre vara med.
För Hänt berättar Martina Haag att hon fortfarande står fast vid sitt beslut.
Annons
Martina Haags kritik mot Dplay – efter stoppade medverkanBrand logo
Martina Haags kritik mot Dplay – efter stoppade medverkan

I Dplays nya storsatsning Den stora hälsoresan får tv-tittarna följa några kändisars resa då de tar sig an en rejäl utmaning.

De som gett sig in på att genomföra omtalade träningsformen 16 Weeks of Hell är Agneta Sjödin, 52, Martina Haag, 55, Anders Öfvergård, 52, Måns Möller, 45, Özz Nujen, 44, och Martin Melin, 53.

En av deltagarna som snabbt kom och i den nya livsstilen och stormtrivdes var Martina Haag, som med glädje har delat sina framsteg och träningspass på bland annat Instagram.

Dock blev det tjall på tråden mellan Martina och personliga tränaren Tony Andersson en bit in i utmaningen. Det skar sig mellan dem när Martina inte ville väga sig och rapportera sin vikt kontinuerligt, vilket Tony menade på ingick i 16 weeks of hell-utmaningen.

Och i veckan framkom det att Martina Haag stoppas från utmaningen, av anledningen att hon helt enkelt vägrade väga sig.

Annons

”Jag ville se hur stark jag kunde bli”

När Hänt når Martina är hon fortfarande fast besluten om att hon tagit rätt beslut. Men hur var hennes inställning till programmet från första början? Vad var det som fick Martina att tacka ja till att delta?

Martina Haag i 16 weeks of hell 2020
Martina Haag. FOTO: Dplay/Linus Hallsénius

– När jag tackade ja till tv-programmet poängterade jag att det var viktigt för mig att det inte var någon bantnings-tv, utan att det var ett träningsprogram med inriktning på att bli så stark som möjligt, säger Martina till Hänt och fortsätter:

– Jag tackade ja för jag ville se hur stark jag kunde bli om jag gav min kropp de allra bästa förutsättningarna med nyttig mat och massa träning.

Många tittare och följare blev berörda av Martinas beslut. Även begreppet vikthets har används ett flertal gånger, något som Martina Haag inte alls står bakom.

Annons

– Jag har tonårsbarn och många unga tjejer som följer mig. För mig är det viktigt att jag inte vill fronta någonting som har med vikthets att göra, menar Martina och fortsätter:

– Jag tänker att det är viktigt vad man sänder ut för samhällssignaler i en tid där så många tjejer kämpar med ätstörningar. På mitt gym finns det inte ens någon våg, trots att man tävlar i olika viktklasser, just för att våg kan vara en sån ‘trigger’ för folk. Jag vill hellre peppa människor att komma igång med träning och hur bra man mår av det, än att stirra på kalorier och kilon.

Martina Haag vill inte väga sig i Den stora hälsoresan
FOTO: Dplay

Skådespelerskan och författarens känslor om just invägning stämde inte överens med personliga tränaren Tonys önskemål.

– Tony och jag blev oense om att jag skulle upp på en våg stup i kvarten i tv-programmet. Första dagen vägdes man in för att man skulle hamna på rätt kostintag, men sen det här att man skulle hålla på och väga sig varje vecka och stå och prata kilo och kalorier i tv, det känns inte som något jag vill hålla på med, berättar Martina för Hänt och fortsätter:

Annons

– Jag har ingen våg hemma, med flit. Jag har hittills lyckats kryssa undan för kroppshat i mitt liv, men om jag skulle ha en våg är det jättelätt hänt att jag börjar väga mig varje dag och få ångest om man väger mer än vad man tror.

Martinas förvåning över att bli stoppad från 16 weeks of hell

Men att Martina stoppades från tv-programmet var något som hon själv blev förvånad över.

– Jag blev lite förvånad att jag blev utkastad ur programmet. Det var ju inte så att jag inte åt den nyttiga maten eller inte gjorde mina träningspass och powerwalks. Jag gjorde alla mina uppgifter. Det var ju bara det här med att stå och prata vikt i tv, säger Martina till Hänt.

Hon menar även att Tony ett flertal gånger poängterade att det inte handlade om bantning, utan att de bygger fysik i programmet.

”Det känns så omodernt”

– Men för mig är det farligt nära att stå på en våg och säga om man har gått upp eller ner, och hur många kalorier det är i en banan. Jag vill inte lära mig hur många kalorier det är i en banan, säger Martina och menar att hon hellre vill lära sig mer om teknik inom träning. Hon fortsätter:

– Det känns så omodernt det där att så fort en kvinna börjar träna ska man fokusera på hennes vikt.

Martina Haag
FOTO: Charlotte Brunzell/TT

Efter diskussionen blev Martina stoppad från programmet och fick längre inte tillgång till de träningsvideos som Tony hade spelat in.

Annons

– Först blev jag ledsen. Sen blev jag peppad och tänkte att jag ska fullfölja träningsprogrammet ändå. Så jag har fortsatt. Lite som en som blir utröstad ur Robinson, som fortsätter tävla på en annan ö, vid sidan av, menar Martina till Hänt.

Författaren menar även att hon absolut inte är arg på Tony, utan är tacksam över att hon fick vara med i programmet.

– Jag hade aldrig kommit igång och tränat så här mycket på egen hand, avslutar Martina Haag till Hänt.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons