Kritisk läge på polisfest – Martin Melin räddade livet på kollega: ”Tumult”

Martin Melin

Under polisfackets årsmöte i torsdags förvandlades tillställningen till ett kritiskt läge. Martin Melin var på plats när en poliskollega plötsligt fick hjärtstillestånd, och tvingades att agera snabbt för att rädda kollegans liv.

– Jag springer dit, och ser att en person tappat färgen i ansiktet och ligger på marken.
Martin Melin om påskupploppen: ”Inte lätt”
0:40

Efter reklamen: Martin Melin om påskupploppen: ”Inte lätt”

(0:40)

Slå på ljud

Martin Melin, 54, arbetar som polis sedan 30 år och har även vunnit i Robinson 1997 – och blev därefter en populär tv-och sociala medieprofil.

Med andra ord är Martin van vid skarpt läge och nödsituationer. När polisfacket hade sitt årsmöte förra torsdagen var Martin snabb att agera när något dramatiskt plötsligt hände – mitt under polismiddagen fick en kollega hjärtstillestånd.

– Jag hör att någon ropar: ”ring 112!”, och att det blir tumult runt ett av borden. Jag springer dit, och ser att en person tappat färgen i ansiktet och ligger på marken. Jag tänkte att han antingen satt något i halsen eller fått hjärtstillestånd, säger Martin Melin till Expressen.

Poliskollegorna skärrade efter dramatiska händelsen

Kollegorna runt bordet agerar snabbt under det kritiska läget. Martin ropar att någon måste hämta en hjärtstartare, och hans två kollegor påbörjar hjärt- och lugnräddning samt mun mot mun-metoden.

– Samtidigt kommer en person springandes med hjärtstartaren. Jag är ganska bekväm att jobba med hjärtstartare, så jag applicerar den och sätter i gång. Han var borta i en och en halv minut ungefär och sedan får vi liv i honom och ambulansen kommer.

Mannen överlever och enligt informationen som Martin har fått är läget nu stabilt. Men flera personer är skärrade efter att middagen fick ett abrupt och dramatiskt slut.

– Alla som var inblandade var lite skärrade tror jag. Det är svårt att säga hur andra upplevde det men jag är säker på att det fanns personer i rummet som inte alls hanterar det här i sin vardag, då är det nog tuffare.

”Man går in i rollen och agerar”

Till Expressen berättar Martin att polisens krisstöd har kopplats in och han och de andra kollegorna som agerade känner sig lugna efter händelsen. Han vill även understryka att de agerade tillsammans.

– Jag vill betona att vi var tre personer som gjorde det här tillsammans. Både jag och de andra två kollegerna var trygga i det vi gjorde. Man går in i rollen och agerar. I mitt fall visste jag precis vad jag skulle göra.

Martin är särskilt utbildad inom akutsjukvård genom sitt arbete i specialenheten, och han berättar att han varit med om situationer om liv och död flera gånger tidigare.

– Jag jobbar på en specialenhet inom polisen som heter skyddsgruppen. Min enhet är väldigt privilegierad och får ha mycket utbildning i akutsjukvård. Vi övar minst en gång i kvartalet och vi åker ut på många skarpa larm. Det här är den sjätte gången tror jag, som jag applicerar hjärtstartare, och den tredje gången som jag är med om att få i gång en person.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN