Markoolios ilska efter dissen mot Ebba Busch: ”Skäms oerhört mycket”

Markoolios ilska efter dissen mot Ebba Busch: ”Skäms oerhört mycket”

En av nöjesvärldens största snackisar just nu är konflikten mellan Markoolio, Ebba Busch och komikerduon bakom Ursäkta-podden.
Nu ryter Markoolio ifrån rejält och tar KD:s partiledare Ebba i försvar.
Här sammanfattar vi allt som har hänt.
Markoolios avslöjande – privata resa
0:30

Efter reklamen: Markoolios avslöjande – privata resa

(0:30)

Slå på ljud

Två händelser (kanske tre beroende på hur man räknar) från den gångna helgen ligger till grund för den uppblossade konflikten mellan artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 47, och komikerduon; Johanna Nordström, 26, och Edvin Törnblom, 26. Dessutom finns det en tredje, mycket central komponent, i den här konflikten. Nämligen Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, 35.

Här kommer en sammanfattning om vad som har hänt.

Sammanfattning av den inflamerade konflikten

Under den gångna helgen var det riksdagsval i Sverige. Politiker i hela landet, och kanske främst de åtta största riksdagspartierna, har varit under lupp. Hyllningar och kritik mot de olika ledarna har avlöst varandra i traditionell media och i sociala medier.

Under helgen hade dessutom komikerduon Johanna Nordström och Edvin Törnblom premiär av Ursäkta livepodd, ett showformat av deras podcast med samma namn, på Avicii arena i Stockholm.

Ett inslag i komikernas show innehöll en så kallad disslåt om Ebba Busch där de bland annat sjunger ”dags att avgå”, ”sprid inte dina åsikter” och ”farlig för Sverige”.

Låten framförs till de instrumentella tonerna av Markoolios populära dänga Millenium 2, men med ny omskriven låttext. Huruvida låtvalet var en medveten gliring till Markoolio eller inte, efter rykten om en påstådd romans mellan honom och KD-ledaren Ebba, förblir ett mysterium. Både Ebba och Markoolio har dementerat detta rykte.

Johanna och Edvin har inte uttalat sig om händelsen, men den exekutiva producenten för livepodden Evelina Minberger, har meddelat Aftonbladet att det handlar om en parodi. Hon meddelar också i ett skriftligt uttalande att:

Produktionen har sökt tillstånd för det den behöver dvs för den tv-sända versionen och där har vi fått nej och av den anledningen kommer numret klippas bort inför sändning.

Se numret här nedan:

Markoolios ilska efter dissen mot Ebba Busch: ”Skäms oerhört mycket”

Den 35-åriga politikern låter sig dock inte påverkas av duons hårda och uppmärksammade diss. I ett uttalande till Nyheter24 kommenterar hon händelsen.

– Vet du vad? Jag stod i slutdebatt igår så jag har inte kunnat ta del av det tyvärr. Jag sjunger mina egna sånger på valnatten imorgon kväll, sade Ebba till tidningen under den gångna helgen.

Upphovsmakaren till Millenium 2, alltså Markoolio, lät meddela sitt missnöje.

”Jag var själv en mobbare i yngre ålder vilket jag skäms oerhört mycket över och försöker i dag vara en bättre människa. Och därför reagerar jag”, skriver Marko Lehtosalo i ett mejl till Expressen.

När han senare gästade Rix Morronzoo, bekräftade han att han hade blivit tillfrågad av duon, men att poängterar att de använt låten olovligt efter en tydlig markering.

– Jag sa nej via förlaget, men de har ändå kört på, berättar han i radioprogrammet där han går till hård attack mot Johannas och Edvins beslut att vuxenmobba politikerna.

Senare blossade starka känslor upp i artisten, som valde att själv gå ut i sociala medier, närmare bestämt på Facebook, och kommentera sin åsikt ytterligare.

Det jag menar med texten är grov är att jag tycker den är ett personangrepp. Icke humoristisk och osmakligt sådant. Fick frågan om nu texten via mitt förlag och jag svarade - Nej”, skriver han i inlägget intill en skärmdump på Aftonbladets artikel. Han fortsätter:

Men dom valde att köra ändå. Får se vart detta slutar. Säkert med ingenting. Japp, nu ska jag gubbsura lite till. Godnatt.

Hänt har sökt Markoolio för en kommentar på eventuella rättsliga åtgärder mot komikerduon.

FOTO: Christine Olsson/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN