Marie Richardson och Jakob Eklund om hetsiga bråken

De har haft stora bråk om småsaker i 33 år. Men i Tillsammans med Strömstedts på TV4 säger skådisparet Marie Richardson och Jakob Eklund att de inte kan leva utan varandra.

Marie Rickardson, 59, och Jakob Eklund, 56, har varit ett par sedan mitten av 80-talet. Det var 33 år sedan de först träffades och skådisarna har de vuxna barnen Klara, 23, och Leon, 18, ihop. I kvällens avsnitt av Tillsammans med Strömstedts i TV4 berättar de att deras långa förhållande inte på något sätt varit problemfritt. Tvärtom har det kantats av dramatiska och uppslitande bråk trots att de älskar varandra innerligt.

– Vi bråkade fruktansvärt mycket de första åren och det kanske vi fortfarande gör. Vi har alltid bråkat mycket och jag tog alltid med mig samma möbel när jag skulle rymma hemifrån, ett nattduksbord med marmorskiva som det inte alls var roligt att släpa runt på i Stockholm, säger Jakob med ett leende.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här!

Marie fyller i:

– Vi har haft oerhört många små explosioner.

Jakob kontrar:

– Ja, men så där har vi inte hållit på de sista 20 åren, att vi håller på att småskiljer oss.

Därefter försöker Marie bena ut vad alla dramatiska och uppslitande konflikter kommit sig av:

– Det är som om Jacob och jag, som om vi är överkänsliga båda två, att vi måste ifrågasätta om tonen inte är trevlig. Då måste vi fråga ”Varför har du den tonen?” Då blir den andra: ”Nej, jag hade ingen ton”. ”Jo du hade en lite irriterad ton”. ”Nej det hade jag inte”. ”Jo, men jag hörde den”. Och så kan det plötsligt bli ett riktigt bråk. Det är ju förskräckligt… Det är nästan lite sorgligt att man upprepar sina mönster så himla mycket, men vi pratar jättemycket om hur vi ska förhålla oss till konflikterna, om hur vi ska bryta våra mönster.

Samtidigt menar hon att allt tjafs är något som fått dem att bli starkare ihop, att de tänker att det värsta som kan hända är att de inte skulle bråka över huvud taget och bara vara tysta och sura:

– Det är klart att det tar mycket energi att vi blir arga på varandra för småsaker, men det ger ju samtidigt tillfällen, att man måste stanna upp och säga att det där bråket var väl onödigt, att vi faktiskt måste bearbeta vissa saker med varann som vi kanske inte skulle bearbeta annars.

Skådespelerskan går så långt som till att säga:

– Och vi får ju väldigt mycket gemensamt av att vi pratar om vad som gick fel. Det är det vi älskar att göra. Det är det vi är bäst på. Det är vår vinnande gren.

Ändå varandras bästa vänner

Trots alla bråk hade ingen av dem velat vara utan den andre. Även om det är jobbigt ibland säger Marie:

– Jag skulle inte kunna leva om jag inte kände att vi hade gjort allt. För det är min bästa vän på jorden och jag tror att jag har varit hans bästa vän på jorden också. Att inte ge det allt. Det kan man ju inte göra.

Jakob är dessutom tacksam att hans älskade så många gånger genom åren har hjälpt honom med hans bräckliga självkänsla:

– Hon har balanserat upp något som jag aldrig skulle fixa utan henne, den där förvrängda hybrisen och självupptagenheten. Jag menar inte att jag går omkring och tycker att jag är bäst, men även att gå runt och tycka att man är sämst är en sorts självupptagenhet,

Marie sammanfattar deras kärlek:

– Det är en enorm trygghet att någon har sett mig, inte bara länge, utan i livets alla skeden, när man har tappat masken och ansiktet… att man har avslöjat allt för någon, och ändå finns den personen kvar.

Tillsammans med Strömstedts sänds ikväll klockan 21.00 på TV4.

LÄS MER: Foppas flickvän Nicole: Därför vägrade jag att gifta mig

LÄS MER: Läckbergs barnbeslut med Simon Sköld: ”Jätteallvarligt”

FOTO: TV4