marie göranzon

Marie Göranzon om Jan Malmsjös, 90, hälsa: ”Ser annorlunda ut”

MARIE GÖRANZON, JAN MALMSJÖ

Det skiljer tio år mellan Marie Göranzon och Jan Malmsjö och så här på ålderns höst har det börjat märkas mer och mer.
Nu berättar Marie om makens hälsa.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nordman-stjärnan Mats Wester om hjärtinfarkten – så mår han idag
0:33

Efter reklamen: Nordman-stjärnan Mats Wester om hjärtinfarkten – så mår han idag

(0:33)

Slå på ljud

Marie Göranzon, 80, och Jan Malmsjö, 90, har varit gifta i 50 år. Deras kärlekssaga började på scenen när de träffades i Vilgot Sjömans föreställning Pojken i sängen 1969.

Sedan dess har livskamraterna spelat många pjäser ihop, senast 2020 i Katt på hett plåttak, även om Jan tvingades hoppa av. De har även spelat mot varandra i tv-serien Bröllop begravning och dop.

– Janne var ju aktiv till 87-88 års ålder, men så plötsligt dök ett annat liv upp som vi inte var riktigt beredda på. Det är svårt att förstå att mycket av det man kan och förmår en dag bara ska tas ifrån en. Jag är elva år yngre än Janne, sa Marie till DN.

Marie Göranzon om Jan Malmsjös hälsa

Sedan dess att paret träffades har det med andra ord hänt en hel del och Jan Malmsjö har hunnit fylla hela 90 år och har lagt av med skådespeleriet. När Marie gästar Malou von Sievers, 70, talkshow Malou möter berättar hon om hur livet förändrats.

– Ja sista två åren har ju blivit annorlunda fast mycket finns ju kvar. Jag menar värmen mellan oss och den erfarenhet vi har av varann, våra barn, våra barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut, säger Marie.

Trots att saker och ting förändrats kan Marie fortfarande vakna upp ibland och tänka att Jan är ung och frisk.

– Men jag tänker faktiskt varje morgon när jag vaknar, några sekunder innan jag vaknar till, så tänker jag: nu är allt som vanligt, nu hoppar han upp och sätter på sig den där snygga skjortan, sedan tar vi en snabb promenad på djurgården och så går vi och käkar lunch någonstans. Det hinner gå genom mitt huvud tills jag plötsligt tänker “nej men det går ju inte, det kan vi ju inte, vi måste göra det mycket långsammare”. Det tar tid och så kanske man behöver rullator, käpp, inte orkar gå lika långt och så vidare, säger hon och fortsätter:

– Det är ett gammalt liv i slowmotion på något sätt.

Därför går Jan Malmsjö på dagverksamhet

Två dagar i veckan går Jan på en dagverksamhet där han får umgås med likasinnade. Detta ger lite avlastning för Marie.

– Ja, vissa dagar känns det helt normalt och bra. Och jag vill ju inte mista honom för allt i världen va, det är ju mitt liv, hela mitt långa liv. Och andra dagar är det frustrerande att det går så långsamt och tar sådan tid. Men sedan tillåter jag ju mig också att bli arg och irriterad och det blir han med!

Malou poängterar att han har fått försämrat minne.

– Ja närminnet har ju naturligtvis påverkats. Men det går ju att föra ett fullkomligt normalt samtal, det är inga problem, säger Marie.

FOTO: TT, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN