Artikeln innehåller reklamlänkar

Marie Fredriksson avslöjar: Därför firar jag inte min födelsedag stort

Marie Fredriksson avslöjar: Därför firar jag inte min födelsedag stort

Firade i lugn och ro med familjen. Sångerskan har överlevt 15 år av svåra hälsoproblem och var glad att solen sken på hennes stora dag.

Marie Fredriksson föddes i Östra Ljungby den 30 maj 1958 och är en av Sveriges mest hyllade sångerskor. Genom sitt samarbete med Per Gessle, 59, och med bandet Roxette blev hon en världsstjärna. Roxette, som bildades 1986, är ett av Sveriges mest internationellt framgångsrika band genom tiderna. De har sålt över 75 miljoner skivor världen över och toppat amerikanska Billboardlistan fyra gånger. Bandet har dessutom haft hela 19 låtar på den brittiska topp 40-listan.

Utöver Roxette har Marie även haft en lång och framgångsrik solokarriär. Hennes största hitlåtar är ballader som ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga”. Hon vann Aftonbladets pris Rockbjörnen som bästa kvinnliga artist fyra år i rad med start 1986. Hennes ”Efter stormen” blev årets svenska album 1987.

Annons:
Här är sommarens mest omtalade – och viktigaste – armband (länk till Aller media shop)

Men på senare år, efter att den internationella karriären med Roxette avstannat något, har Marie drabbats av svåra hälsoproblem. Mardrömmen började då läkarna hösten 2002 upptäckte en hjärntumör. Prognosen såg oerhört mörk ut och chansen att överleva var bara 20 procent, men hon gjorde det och berättade i Damernas Värld för fem år sedan:

– Jag hade inte tid att dö från en familj med två fantastiska barn och en man jag älskar. Har alltid drivits av ett stort jävlar anamma. Den kraften hjälpte mig och har stannat kvar.

Marie Fredrikssons cancerbehandling

Men ett nytt helvete började med de strålskador hon drog på sig i samband med cancerbehandlingen. Marie upplevde talsvårigheter, minnet sviktade, hon kunde vare sig läsa eller skriva och synen blev sämre. Sångerskan klarade sig dock ännu en gång och friskförklarades år 2007.

– Jag är tillbaka till livet och har mycket på gång framöver, berättade hon för Hänt 2009.

Samma år började hon på nytt turnera med Roxette. Sången och att stå på scen och möta publiken gav nya krafter. men 2016 slutade Marie turnera helt på grund av problem med balansen och benen. Även detta har hon dock klarat sig igenom och den 30 maj födde den älskade sångerskan 60 år. I samband med detta skickade hon ut ett pressmeddelande där hon skrev:

– Genom åren har jag firat rejält: födelsedagar, listplaceringar och platinaskivor och det har varit fantastiskt! Jag har också haft fester, releasepartyn och kalas i mängder. När jag nu har glädjen att fylla 60 år passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj och ser mycket fram emot det. Och jag är extra glad att få fira i solsken!

Den närmsta familjen består av maken Mikael Boylos, 61, samt de vuxna barnen Josefine, 25, och Oscar, 21.

LÄS OCKSÅ: Per Gessle bryter tystnaden om Marie Fredrikssons avsked

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paula lämnar sändningen efter oväntade frågan i Nyhetsmorgon: ”Inte så bra”

FOTO: Ibl

FRÅN FÖRSTASIDAN