Marianne Rundströms ilska mot SVT i Nyhetsmorgon: "Så förbannad"

Tidigare SVT-profilen Marianne Rundström besökte Nyhetsmorgon och berättade om ilskan hon kände när hon inte längre fick arbeta kvar.

Marianne Rundström, 67, har jobbat som SVT:s stora ankare sedan två decennier och det väckte stor uppmärksamhet när hon förra året valde att säga upp sig. Det var en protest mot SVT:s regelverk om att medarbetare ska gå i pension efter fyllda 67.  Marianne påstod att det handlade om ren och skär åldersrasism.

– Dels är det en process att man förbereder sig på något annat, rent mentalt så det var inte så dramatiskt,  berättar hon i TV4:s Nyhetsmorgon när hon gästade dem häromdagen.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut!

– Fast det var ju ganska dramatisk, egentligen handlade det ju om att du inte fick vara kvar, och det tyckte du var fel. Du kände att du ville vara kvar, säger programledaren Jenny Alversjö, 44.

– Nej, det var ingen rolig period, verkligen ingen rolig period för jag kände mig inte på något sätt gammal och tyckte inte att jag gjorde ett sämre jobb men kom på något år innan att, herregud, jag håller på att åka ut nu och då var det en period av sorg men som sedan övergick till att jag blev så förbannad.

– Det var väldigt tydligt, ersättare togs in flera år innan och så är reglerna, eller, de regler som man VÄLJER att följa. Men då får man en väldigt tydlig känsla att jag inte är önskvärd längre och då gör man ju inte sitt bästa.

Det väckte mycket reaktioner och Marianne får ofta, fortfarande 1,5 år senare, ta emot kommentarer från människor som känner samma sak, som tycker att  Marianne har givit dem en röst.

– Det är lite skambelagt, just för att känslan att bli bortvald är så skamfylld.  Det är ju dumma arbetsgivare som inte tar del av mixen och styrkan när man blandar äldre och yngre kollegor.

Marianne Rundström har sagt upp sig själv på SVT då hon blev så arg på deras regelverk.

Marianne RundströmReleasefest för Mari Jungstedts nya bok.

Marianne Rundström, tv-journalist.

LÄS OCKSÅ: Därför tvingas Ebba von Sydow lämna TV4:s Nyhetsmorgon

LÄS OCKSÅ: I den här åldern är vi som snyggast – enligt andra

Foto: IBL