TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin TörnblomIrma Lehtosalo

Maria Forsbloms gravidkamp – berättar om sjukdomen

12 dec, 2019 
Malin Ljung
Maria Forsblom och sambon Emil Hägglöf
Programledaren Maria Forsblom har inom loppet av fyra år varit mammaledig två gånger då barnen Milan och Matheo fötts.Nu berättar hon om att graviditeterna var allt annat än självklara, hon lider nämligen av kroniska sjukdomen PCOS.
Annons
Tilde de Paula Ebys ord efter TV4:s nya besked om Efter femBrand logo
Tilde de Paula Ebys ord efter TV4:s nya besked om Efter fem

TV4:s populära programledare Maria Forsblom, 37, har de senaste åren haft en spikrak karriär. Framför allt för sitt jobb i Nyhetsmorgon där hon numer är en återkommande programledare.

Men det är inte bara på jobbet det går bra, på hemmaplan har Maria nämligen fullt upp med sönerna Milan, 4, och Matheo, 1, som hon har tillsammans med sambon Emil Hägglöf.

Att de två skulle bli föräldrar var dock aldrig en självklarhet. Nu berättar Maria Forsblom i en intervju med Aftonbladet att hon lider av den kroniska hormonsjukdomen PCOS, som innebär att man har många äggblåsor på äggstockarna. Det i sig påverkar ägglossningen, den kommer mer sällan och i värsta fall aldrig.

Maria Forsbloms gravidkamp efter sjukdomen

Maria noterade redan i högstadiet att något inte stod rätt till, detta på grund av att menstruationen uteblev. Det var i samband med ett gynekologbesök som hon fick diagnosen PCOS.

– Jag hade sjukvården på min sida och det upptäcktes tidigt. Men samtidigt väcktes flera tankar. Är det verkligen säkert att jag kommer kunna bli gravid. Eller kommer det uppstå komplikationer som gör att jag aldrig kommer kunna få barn? Det var verkligen både glädje och förtvivlan, säger Maria Forsblom till tidningen.

Annons

För några år sedan växte Marias och Emils barnlängtan. Maria fick piller som skulle göra blåsorna på äggstockarna mindre så att ägg skulle kunna utvecklas – vilket i sin tur skulle ge en första blödning. Men den uteblev.

Gynekologen hade medvetet gett Maria Forsblom en svag dos för att kroppen skulle påverkas minimalt, något som irriterade TV4-profilen.

Chocken efter gravidbeskedet: ”Så osannolikt”

– Jag ville ju så gärna bli gravid och frågade varför vi inte kunde köra medicinen på full styrka eftersom jag inte hade fått någon blödning. Då frågade hon om jag var säker på att jag inte var gravid. Att få höra det var som en käftsmäll, säger Maria Forsblom.

Trots det fick hon göra ett graviditetstest, och det visade sig att hon blivit gravid. Nio månader senare föddes sonen Milan.

– Det var helt fantastiskt men samtidigt så osannolikt. Vi fattade ingenting och jag blev så chockad eftersom vi trodde det skulle ta tid. Men det var förstås väldigt välkommet.

Även inför graviditeten med sonen Matheo fick Maria och Emil hjälp från sjukvården, knappt två månader senare visade graviditetstestet att Milan skulle bli storebror.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons