TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Mari Jungstedt om sin okända halvsyster och hur kärleken slog till mitt i gråten

06 dec, 2015 
AvLotta Gray
Mari Jungstedt utvald bild
Lotta Gray möter Mari Jungstedt som trots en trasslig barndom har hittat sitt eget tempel. Samtidigt delar hon med sig av sina knep för att hålla koll på knoppen.
Annons

Hon är punktlig. Smyger in på Café 60 med sitt rufsiga hår och stora leende. Vill bara ha en Ramlösa och en dubbel espresso.

– Det blir bra, säger hon.

Författaren Mari Jungstedt, 53, växte upp i Bro norr om Stockholm med två helsyskon. Barndomen präglades av en frånvarande, alkoholiserad pappa och ett utanförskap som hade många bottnar.

Mari Jungstedt berättar för Hänt om uppväxten och relationen till pappan.

– Vi bodde i radhuslängan, på andra sidan gatan var det fina villor med blanka bilar. Jag minns både bråk och skrik hemma, en på flera sätt destruktiv familj och det var jobbigt. När mamma samlade oss barn runt köksbordet och sa att de skulle skilja sig var det en stor lättnad för mig, berättar hon utan några omskrivningar.

Relationen till fadern var haltande, en önskan om att bli sedd och bekräftad men han svek gång på gång. En helg lovade han henne att de skulle umgås i sommarstugan, tid med bara pappa, men väl på plats bjöd han in sina fyllekompisar och Mari fick klara sig själv.

Annons

– På vägen hem köpte han sötsaker till mig, en tyst överenskommelse om att jag inte skulle berätta. Han bekräftade bara det jag redan trodde, att jag inte var värd bättre. Bristen på ömhetsbetygelser var tydlig.

Stunden i Gamla stan då han bjöd henne på café och tog hennes små fötter i sina händer för att värma dem minns hon tydligt.

– Det är ett väldigt starkt eftersom pappa aldrig var särskilt fysisk mot mig, därför är det nästan det enda minne jag har, att han tog i mig. Jag tror att min längtan som vuxen efter den där starka trygga mannen som sitter framför brasan är sprungen ur den trygghet jag aldrig fick.

Hon är saklig när hon berättar. Konkret och tydlig. Själv får jag ont i magen av det där. Småbarnsmamma som jag är.

IMG_0111
Hänts Lotta Gray tog en selfie med Mari Jungstedt och kärleken Ruben Eliassen.

Mari slutade gymnasiet, drömde om att bli journalist och sökte alla utbildningar som gick men kom aldrig in. I stället började hon som turistguide på Strömma Kanal och reste en del. När fadern dog var Mari 26 år och gjorde en remarkabel upptäckt.

Annons

– Vi rensade i hans lägenhet. Hittade små teckningar och brev från en flicka. Det visade sig att han fått barn efter att mina föräldrar skilde sig, en tjej på då tolv år. Jag ringde mamman och flickan ville komma till Stockholm. Hon hade hela tiden vetat att hon haft tre halvsyskon här. Jag mötte henne när hon kom med tåget från Göteborg. Jag såg henne på långt håll i folkvimlet och det sa bara klick. I dag är hon själv mamma och sambo. Vi har en fantastisk relation.

Mari stoppar det mörka håret bakom öronen med jämna mellanrum, hennes kaffe är slut, lunchgäster börjar droppa in. När hon till slut kom in på Journalisthögskolan i Sundsvall var glädjen stor. Där träffade hon blivande maken, gotlänningen Cenneth Niklasson, 53, och det gick inte att värja sig mot kärleken.

– Jag var oerhört förälskad, vi gick i samma klass och var ett team. Jag blev gravid fort, Bella föddes mellan andra och sista året och vi hjälptes åt hela tiden. På lunchen gick vi hem, jag ammade, Cenneth lagade mat och vi delade på allt, det gjorde vi genom hela vårt äktenskap. Vi har alltid hjälpts åt med allting, det grundades där.

Annons

Paret ansökte om att få fortsätta Journalisthögskolan i Stockholm och flyttade in i en liten etta i Fredhäll, de hade världens lugnaste bebis, fick dispens för att ta med henne på lektionerna och amma på rasterna.

– När hon var fyra månader blev jag gravid igen, vi hade inga pengar, åt nudlar och krossade tomater och var nykläckta journalister. Jag fick jobb på Ekot och senare på radio Stockholm men såg att en annons där SVT sökte programledare. Helt otroligt, att fick jobbet på ABC.

Mari jobbade tio år med TV men kunde inte släppa sin gamla skrivardröm. Paret köpte hus i Nacka strax utanför stan och när det var färdigbyggt och barnen började bli större återkom längtan på att skriva.

– Det fanns plötsligt utrymme för det. Cenneth och jag bestämde att jag skulle vika helgerna för skrivandet och han tog all markservice . Han kommer ju från Gotland, från en stor familj, och mina böcker utspelar sig där. Mitt första besök som nioåring på Gotland glömmer jag aldrig.

Annons

Hennes böcker har alltid haft ett ursprung i barnet, hennes lilla jag. Att göra barnets röst hörd och beskriva hur trauman och upplevelser som liten präglar en barndom.

– Det är min drivkraft.

Paret gick skilda vägar för tre år sedan. De blev för mycket vänner. Det var ingen dramatisk skilsmässa och de står fortfarande varandra nära.

– Vi växte ifrån varandra. Jag satt i min nya lägenhet på Söder bland mina flyttkartonger på min 50-årsdag och livet blev annorlunda. Min förläggare kom dock upp med en flaska champagne som vi delade på.

Och visst blev det annorlunda. En månad senare mötte hon kärleken i författarkollegan Ruben Eliassen, 46, på Gran Canaria där hon hyrt hus för att skriva. Hon hade glömt nycklarna och gick för att hämta dem hos en vän. Och där satt mannen med det lockiga håret och döskalleringar på fingrarna.

– Jag tyckte han var rätt sjavig med sin kaftan, sandaler och de där ringarna. Han ville bjuda på lunch dagen efter och vi hade väldigt kul. Vi träffades varje kväll men jag blev förälskad först senare.

Mari Jungstedt, journalist författare Sverige, med sambo Ruben Eliassen. familjen
Mari Jungstedt träffade fästmannen Ruben Eliassen på resande fot.

Mari reste tillbaka till Stockholm. En av hennes äldsta vänner hade fått besked att hon hade sex månader kvar att leva. En cancer i bukspottkörteln skulle ta hennes liv och en kväll när de var på teater och pratade om julen brast det för Mari. Tårarna bara rann

Annons

– Det blev så väldigt tydligt att hon inte skulle få leva. Och vi satt där i pausen på teatern och jag började storgråta, du vet så där när alla vänder sig om och personalen kom fram. Men jag kunde inte sluta. Jag grät på T-banan hem, fick luta pannan mot glaset och tårarna bara rann. Och då. Då ringde Ruben. Sedan var han med mig hela vägen i telefonen, genom ett snöigt Stockholm pratade han med mig, lämnade mig inte och han var så fin. Pratade med mig ända in lägenheten och då blev jag verkligen förälskad.

Nu är de förlovade. Ruben gick ner på knä och friade med två billiga ringar för omkring 100 kronor styck. Hon svarade ja direkt förstås.

– Vi ska inte vara så rädda för förändring och vara uppmärksamma på hur vi mår. Själv har jag utarbetat en egen strategi, spegelmetoden. Jag lägger mig på rygg i sängen och tittar in i en handspegel, vågar möta min blick och frågar mig själv, ”Hur mår du?”, ”Hur har du det?”, försöker se mig själv utifrån helt enkelt.

Annons

Den blivande maken är en känd författare och har bland annat skrivit Phenomena-serien, en fantasyserie för barn och ungdomar. Nu har de skrivit romanen En mörkare himmel (Bonnier) tillsammans. Kärleken håller i sig, det märks tydligt när Ruben dimper in på fiket.

En mörkare himmel av Mari Jungstedt och Ruben Eliasen Foto: Albert Bonnier Förlag

– Vi ska på möte om att filmatisera boken, berättar hon. Sedan drar hon på sig kappan, stryker det lockiga håret från ansiktet och säger hej då på gatan.

Glädje och nyfikenhet beskriver Marie bäst. Och ett stort, varmt hjärta.

Foto: IBL, Veronica Kindblad, Albert Bonnier Förlag, Privat.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons