Margareta Strömstedt död – sonen Niklas första ord om sorgen

28 mar, 2023 
Margareta Strömstedt har somnat in.
Nu delar sonen Niklas ett inlägg om sorgen på sin Instagram.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Margareta Strömstedt har somnat in 91 år gammal. Nu delar Niklas Strömstedt ett inlägg om sorgen och citerar pappa Bo Strömstedt.

”Mamma 19/5-1931 - 28/3 2023”, inleder Niklas och fortsätter:

”När du är död och jag är död Och solen vissnat som ett bröd Och allt är bara spindelväv och natt Kring bordet där vi satt Då ska du få en egen sol Och på din gula furustol En vaken morgon klar och röd Med nya varma frukostbröd Du sitter ung och glad och varm Och jag är liten på din arm”, skriver Niklas på Instagram och citerar sin pappa Bo.

”Det är sorgligt och känslan av ’aldrig mer’ är konstig och svår att ta in”.

Margareta Strömstedts prisbelönta karriär

Margareta Strömstedt jobbade under sin aktiva karriär som författare, journalist och översättare. Hon författade främst romaner och ungdomslitteratur. Hon debuterade 1961 med sagoboken Fjärilar i klassen och andra sagor om mina vänner bland tomtarna. Hennes stora genombrott kom med böckerna om Majken. Den första Majken, den nittonde december publicerades 1982.

Annons

För det fick hon också motta ett antal priser under sin aktiva karriär. 1969 fick hon som första mottagare någonsin ta emot Gulliverpriset som är ett svensk barnlitteraturpris. Det blev inte det enda priset hon skulle få ta emot under sin karriär. 1986 fick hon Astrid-Lindgren Priset, 1991 tilldelades hon Expressens Heffaklump. 2002 och 2007 fick hon också pris för sitt bidrag till barnlitteraturen i Sverige. 2007 blev hon även hedersdoktor i filosofie vid Växjö universitet.

Margareta gjorde även något som dem flesta bara kan drömma om under sitt liv. Dessutom vi fler tillfällen också. Hon var en av sommarpratarna vid sju tillfällen. 1970 gjorde hon sitt första sommarprat och 2007 gjorde hon sitt sista.

Margareta gjorde kanske främst avtryck i den svenska litteraturen genom sina barnböcker och på Niklas Strömstedts Instagram är det många som beklagar familjens sorg.

Beklagar sorgen! Och tack till din mamma för många fina lässtunder. Älskade böckerna om Majken och Gå mot solen. , skriver en följare.

Annons

Beklagar verkligen sorgen Hon var verkligen en fantastisk människa och författare, skriver en annan.

Niklas Strömstedts fru Jenny Strömstedts minns sin svärmor

Även Niklas Strömstedts fru Jenny Strömstedt delade med sig av sin sorg i ett inlägg på Instagram, där hon bland annat skrev följande.

”I nästan sexton år fick jag ha dig som svärmor och det var en väldig tur för mig.

Med värme, generositet och mycket humor delade du med dig av allt från klokskap till kunskap, hembakta limpor, Syracusa-solon samt våfflor med sylt på Dalarö där vi alla fick plats oavsett nya, gamla, barn eller bonusbattingar.”

Hon fortsätter:

”Tack för allt! Jag kommer sakna dig väldigt, väldigt mycket.”

FOTO: Olle Sporrong/EXP/TT

Annons