Idol 2023 marknadsföring banner

Marcus Birro har gått från arbetslös alkoholist till att ha allt: "Nu gör jag vad jag vill"

07 feb, 2016 
AvLotta Gray
Marcus Birro bjuder hem Hänts Lotta Gray på fika och gläntar på dörren till sitt innersta. Han berättar om sorgen över att förlora men också glädjen att vinna en ny kärlek.
Annons

Han låter mig komma hem till sig, bara en sådan sak. Vi har setts flera gånger på röda mattan och jag har ofta blivit väldigt berörd av Marcus Birros, 42, otaliga krönikor om det vackra i vardagens melankoli. Nu öppnar han dörren till den tvåa på Söder i Stockholm där han huserar.

Marcus Birro 2012-12-07 (c) Ulf Höjer / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 7226 *** Local Caption *** december 2012

– Man får betala dyrt för att bo här, muttrar han och bjuder på svart kaffe utan mjölk i lägenhetens köksdel.

Född i Angered utanför Göteborg, ”i ett mögelskadat hus i förorten” som han själv säger, med en mamma som jobbade inom vården och en pappa som var vaktmästare samt brodern Peter, 49. Gott så. Föräldrarna skilde sig när Marcus var 15 år och han minns uppbrottet som jobbigt.

– Jag var en känslig ung man.

Familjen flyttade in till stan. Marcus gjorde sin första klassresa, något som då var ovanligt. Bytte den grå betongen mot en nybyggd lägenhet mitt i centrala Göteborg med utsikt över hamnen och började på Schillerska gymnasiet, en konstnärlig skola där han fick utlopp för det kreativa.

Annons

– Redan på mellanstadiet förstod jag att jag kunde skriva.

Han debuterade med diktsamlingen ”Det oerhörda/I den andra världen” tillsammans med brodern Peter. Ett erkännande som gav honom mersmak. Efter det har han gett ut ytterligare 16 böcker.

– Det var fantastiskt att få ge ut en bok i den åldern.

Han flyttade till Stockholm, började dricka på ett sätt som först var en lättnad. Ett välkomnade för själen. Men som sedan eskalerade till osundhet.

Recept.se Nyhetsbrev
STOCKHOLM, SWEDEN, 2015-05-10. Säsongsöppningen av Tom tits stora utepark. Bilden: Marcus Birro, Jonna Vanhatalo, barnen Milo och Mimmi Foto: CHARLOTTE BRUNZELL/ALL OVER PRESS IBL *** Local Caption *** 4.04882049

– Jag började dricka redan vid 17-18 och det var som att komma hem. Här ville jag vara, man fick vara med som en del av en gemenskap. Det var fem fantastiska år med alkoholen, sen fem dåliga och fem vidriga, så skulle jag vilja förklara det.

Han träffade Jonna Vanhatalo, 38, som jobbade som arrangör under en turné med Riksteatern 2003. Hon var förlovad, men lämnade sin fästman och inledde en relation med författaren under turnén. Hon bodde i Norrköping och reste till honom under turnétiden.

Annons

– Jag drack redan då, flyttade in till henne så småningom och vi förlovade oss i Paris som ingen av oss egentligen gillar. Jag var nykter under förlovningen och Jonna förstod nog inte riktigt hur det här drickandet såg ut egentligen. Jag kunde säga att jag tagit två öl fast det egentligen var tio.

Den 7 juli 2005 ställde flickvännen ett ultimatum varpå Marcus började gå på AA-möten och slutade dricka. Gjorde stora livstilsförändringar på alla plan. När Jonna blev gravid med Dante var lyckan stor.

– Men vi förlorade honom i vecka 25. Jonna hade sammandragningar, vattnet gick då vi var i Finland och han hade lunginflammation. Dante föddes för tidigt en dag i maj och hann bara ta några andetag innan han dog.

Relativt kort därefter blev hon gravid på nytt. Denna gång med flickan som de kallade Liten. Men i vecka 17 gick vattnet igen och Jonna tvingades föda fram sitt döda barn.

STOCKHOLM SWEDEN 15-10-15 Premi�ren av humorf�rest�llningen Partaj p� Cirkus i Stockholm Bilden Michaela K�lvesskog och Marcus Birro Foto �Eero Hannukainen EEROBILD AB IBL *** Local Caption *** 4.04928449

– Det finns ett före och ett efter. Allting förändrades. Jag är en annan människa nu än jag var då, förhoppningsvis en bättre. Vi hade lett ett projekt tillsammans. Ett krig ihop. Först för att bli med barn, sedan sorgen och kampen att få barn på nytt, fortsätter han och blickar ut mot den snöiga gatan.

Annons

Tack vare IVF kom sedan sonen Milo till världen i december 2009. Fullt frisk och stark.

– Det var ett planerat snitt och 1,5 år senare föddes Mimmi. Hon blev till på naturlig väg. Vi trodde inte det skulle funka, blev förvånade, men hon var förstås väldigt välkommen.

Mitt kaffe är kallt. Jag har böjt mig fram för att lyssna ordentligt. Det hela låter så orimligt att det är svårt att ta in.

– Vi förlorade en son och en dotter men vi vann även en son och en dotter. Det spelar ingen roll att jag får ta skit ibland för det jag gör. Jag är oantastlig.

Jonna var mammaledig medan Marcus gjorde karriär. Han vann ”På spåret”, var med i ”Let’s Dance” och ”Kvällsöppet” samt skrev krönikor i Expressen. De bodde i Stockholm och gifte sig i Venedig för fem år sedan. Men kärleken började svikta.

– Vi hade ett projekt ihop. Att få de här barnen.

I maj skickade de in ansökan om skilsmässa. Det gick inte att rädda förhållandet och Marcus hade blivit av med fler av sina uppdrag efter att ha medverkat i en podcast med islamfientliga Ingrid Carlqvist samt ätit lunch med SD-topparna Mattias Karlsson och Linus Bylund. Under kort tid raserades delar av hans etablerade värld.

Annons

– Jag är stor på mina plattformar. Jag har gått från att vara alkoholist och arbetslös med skulder hos kronofogden till att få allt. Nu gör jag vad jag vill, har ingen press på mig och det känns bra även om det varit stökigt på det privata planet.

Och det kan man säga med råge. I februari träffade han Michaela Kälveskog, 27, på Facebook, då gift med SD-profilen Martin Kinnunen, 32.

IMG_4472

– Hon hade kommenterat något inlägg jag skrivit och jag blev lite nyfiken på henne. Vi tog en fika, vid något tillfälle tittade vi på italiensk schlager-tv. Det gick inte att stå emot. Det var omöjligt. Det kändes som om vi känt varandra sedan länge och vi kunde ta in på hotell och bara ligga i tio timmar och titta varandra i ögonen.

Annons

Michaela skilde sig. Hon har liksom Marcus två barn och de pusslar för att kunna ses.

– Det är klart att man samtidigt gör andra illa men vi har verkligen försökt vara så skonsamma som det gått, men det var omöjligt att värja sig. Jag hoppas förstås på en framtid för oss. Att vi ska kunna flytta ihop. När vi ses med alla fyra barnen är det mycket fokus på dem men samtidigt ser jag henne som mamma då och det tycker jag om.

Foto: IBL, All Over

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons