Marcus Birro får sparken från Expressen efter intervju med rasistsajt

Expressen avskedar krönikören Marcus Birro efter att han medverkat i en intervju med den främlingsfientliga sajten Exponerat. "Vilken oerhörd ynkedom", säger han själv om avskedet.

I början av november i år publicerade krönikören Marcus Birro en rad inlägg om islam på sitt Twitterkonto. Och reaktionerna lät inte vänta.

Tweetsen uppfattades av många som islamofobiska och på sociala medier var kritiken mot honom kraftig.

LÄS MER: Sveriges nya heta kändispar: kan du gissa vilka de är?

I helgen intervjuades han av den främlingsfientliga sajten Exponerats podcast “RLM”. Enligt Birro deltog han för att prata om de dödshot som han fått efter sina uttalanden, men också för att visa missnöje mot Expressen, som enligt honom inte tagit hoten på allvar.

LÄS MER: Marcus Birro skapar hetsig debatt efter tweets om islam

En annan gäst i avsnittet var Ingrid Carlqvist, chefredaktör på den omdiskuterade och islamfientliga tidningen Dispatch International.

Nu har han blivit avskedad från Expressen på stående fot, enligt honom själv.

marcus

Expressen säger upp Birro med omedelbar verkan. Foto: All Over Press

– När det gäller Exponerat är det min generella uppfattning att man som opinionsbildare, och kanske särskilt som journalist, bör vara restriktiv med att associera sig med krafter som motverkar god publicistik och som på hatsajter sprider främlingsfientlighet, säger chefredaktör Thomas Mattsson till Svenska Dagbladet.

Birro uppger i en intervju med Dagens Media att han “inte riktigt hann kolla upp vilken sorts pod det var”, men påstår att det var kritiken mot Expressen som fick honom sparkad.

– I går fastslogs det att det var naivt att ställa upp, men det var inte skälet till att jag fick sparken. Det var kritiken mot tidningen, det var de tydliga med. Det är möjligt att jag borde ha haft bättre koll vad det var för produkt jag medverkade i, säger han bland annat till Dagens Media.

 LÄS MER: Marcus Birro och Jonna Vanhatalo separerar: ”Vi ska försöka hitta tillbaka till varandra”

I ett nytt inlägg på sin blogg skriver Birro att avskedet lämnar efter sig “en unken smak av skam”:

Vilken oerhörd ynkedom att ge någon sparken med ett telefonsamtal. Vilken ynkedom att gömma sig bakom lögner och skitsnack. Vilken ynkedom att gå ner på knä framför mobben på sociala medier.

SENASTE NYTT!