Marc Zacharias om likheten med pappa Ted Gärdestad

Så lever Ted Gärdestads son idag – efter det stora beslutet

Precis som sin far tog Ted Gärdestads son, Marc Zacharias, en annorlunda väg i livet.
På jakten efter något större flyttade han iväg och levde som ultraortodox jude.
Såhär ser sonens liv ut idag.
Allt om Ted Gärdestad
Slå på ljud

Ted Gärdestad är underbarnet som med sina unika melodier och texter tog Sverige med storm redan som 15-åring. Hans vardag byttes ut från skolbänken till turnéer och autografer, och som en ung, sjungande kille blev han snabbt en stor flickidol med skrikande fans efter sig var han än gick. Men i takt med att hysterin kring Ted ökade började han sakta men säkert tappa kontakt med verkligheten, och sökandet efter något större än kändisskapet började ta fart.

Teds religösa bakgrund

Teds storebror Kenneth Gärdestad har flera gånger berättat hur hans lillebror alltid varit en sökare. Därför var det inte helt oväntat när Ted började söka sig till meditation. Men det som till en början bara var en längtan efter något djupare eskalerade snabbt, och sångaren började engagera sig i den så kallade Bhagwanrörelsen. 

Ted Gärdestad

Ted Gärdestad som ung.

Rörelsen har sina rötter i Indien och är en sekt som fokuserar på självförverkligande, där fri sexualitet och meditation är viktiga inslag och där man inte heller får ha någon kontakt med människor utanför rörelsen. Efter att ha läst religionsvetenskap reste sångaren till Bhagwans hökvarter i Oregon där han gick under namnet Swami Sangit Upasani. Där blev han kvar i några år, men kom sedan tillbaka till Sverige där han försökte fortsätta med sitt vanliga liv så gott som det gick.

Marcs religiösa resa

Men Ted är inte den enda i familjen som har intresserat sig av något större. Även sonen Marc har gjort sin religiösa resa, bara på ett helt annat ställe. I en intervju med Sydsvenskan berättar sonen Marc om han och pappans likheter. 

– Min pappa var en mycket religiös människa, och det är förmodligen från honom jag har fått det draget. Han hade en stört efter sanningen, även om han sökte på fel ställen, säger han.

Ted Gärdestad med barn

Ted Gärdestad med tidigare flickvännen Ann Zacharias och barnen Marc och Sara.

För flera år sedan flyttade Marc till Jerusalem för att utforska sina judiska gener. Där levde han som ultraortodox jude under namnet Moishe Zacharevsky. Hans intresse för judendomen började när han som 15-åring var på en resa i Israel tillsammans med andra svenskar med rötter från judendomen. Bara några månader efter resan flyttade han till Belgien för att studera på en ortodox skola, för att fem år senare flytta till Kanada där en fru hade blivit vald till honom. För Sydsvenskan förklarade han att han och hans frus främsta uppgift är att producera barn, och att kärleken kommer i andra hand.

– Kärleken kommer senare, den växer sakta fram mellan oss, sa han då.

Två år efter att han träffade sin fru flyttade de till Jerusalem tillsammans, och efter att ha ägnat tio år till att läsa religiösa studier började han istället tillverka rituella bönekapslar för att försörja sin växande familj. Han bodde i Israel i många år, men är idag tillbaka i Sverige igen, som Marc.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN