TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mandelmanns hotas av böter: "Det blir väl så att vi får sluta"

10 jun, 2017 
Hänt
Myndigheterna hotar Mandelmanns med böter efter livsmedelsinspektionens besök. Men Gustav och Marie är inte beredda att foga sig.
Annons

Under sommaren kommer Mandelmanns gård öppna för att ta emot besök. Eftersom Gustav och Marie Mandelmanns jordbruk gjort TV-succé pekar allt mot att det blir fler besökare än vanligt.

En del av verksamheten innebär försäljning av till exempel marmelad och korv som producerats på gården. Men där har Mandelmanns stött på patrull eftersom några av produkterna fått anmärkningar vid en livsmedelsinspektion i höstas. Inspektören fann att några av produkterna hade missledande namn. Det handlar till exempel om gårdens egen “Lyckomarmelad”.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Enligt lagstiftningen är lycka nämligen ingen ingrediens som till exempel tomat eller nypon. Detta trots att det på innehållsdeklarationen tydligt framgår vilka ingredienser som ingår i tomatmarmeladen.

Beslutet innebär att gården riskerar böter om de säljer marmeladen med det namnet på etiketten.

Annons

Och Marie Mandelmann är inte beredd att foga sig.

– För oss är det viktigt att vara personliga och får vi inte vara det det så får det vara. Vi vill göra saker med kärlek och hjärta, inte bara produkter, säger Marie Mandelmann som menar att konsekvensen kan bli att man lägger ner produktionen av Lyckomarmelad helt och hållet.

Under vintern och våren har Mandelmanns haft en extra person anställd på gården för att avlasta i köket med tanke på att Gustav och Marie varit upptagna med annat arbete och TV-inspelningar.

Nu är den tjänsten i farozonen, enligt Marie Mandelmann.

– Det blir väl så att vi får sluta med marmelader och så får vi dra in en tjänst här. Så det slår ju tillbaka. Det blir mindre skattepengar in till kommunen.

Marmeladirritationen är dock en förhållandevis världslig sak med tanke på ett annat myndighetsbesked. Paret Mandelmann väntar fortfarande på att få veta om om afghanska flyktingen Akram, 19, får stanna kvar i Sverige och hos dem på gården. Nu väntar en intervju på Migrationsverket där Gustav och Marie kommer att vara med för att stötta.

Med tanke på Akrams behov och situationen i Afghanistan ser Marie Mandelmann det som uteslutet för honom att återvända.

– Det är ju krig där. Han behöver oss som föräldrar vi är hans enda trygghet.

Av: Henrik Högström

Annons