TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Mandelmanns fina uppdrag på gården – lär dem simma

23 jan, 2018 
AvCecilia Ahle
I kvällens avsnitt av ”Mandelmanns gård” visar Gustav och Marie upp sina ankor och hur de lär dem simma.
Annons

I veckans avsnitt av “Mandelmanns gård” i TV4 har det blivit en lummigt grön försommar på skånska Österlen. På gården Djupadal har jordgubbarna börjat mogna och Gustav och Marie Mandelmann låter de sista plantorna som har drivits upp i växthus få möta sol och jord.

Innan paret ska åka över Öresundsbron och fira danska Sankt Hans med sina vänner, måste de också fullfölja sina uppgifter som ankmamma och ankpappa.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Mandelmanns har flera tamankor som rensar bort alger i dammen. Gustav brukar ta båten och ro ut till den lilla ön och ge dem mat. Men det är sällan som tamankor lägger egna ägg och ruvar som hönor. Därför har han under våren lagt ankägg i en äggkläckningsapparat för att få ungar.

– De har ingen mamma och då får man själv lära dem ankvett. I dag ska vi ha simskola, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Han har fyllt upp en stor balja med vatten från dammen. Här ska ankorna ta sina första simtag och se om de klarar eldprovet.

Annons

Marie kommer ut med en behållare med ett helt gäng små, ulliga ankungar.

– De är så spända på det här. De har inte sovit på hela natten för att de ska få gå i simskola. De är så gulliga, säger Marie Mandelmann och skrattar.

Efter kläckningen har ankungarna varit under en värmelampa och fått en massa mat. Sen är det viktigt att ha just en simskola, för att se om de är mogna att flytta ut i dammen på riktigt.

– Man får titta på dunet. När man häller vatten på dem så ska det rinna av. En del av dem suger fortfarande till sig vattnet. Då bli de blöta och lätt nedkylda.

En svart liten ankunge klarar inte testet.

– Den här är inte mogen för att flytta ut i dammen. Du får gå på simskolan ett tag till, säger Marie till den lilla ankungen.

Marie och Gustav kan knappt slita sig från de små, ulliga djuren. De tar sin uppgift på stort allvar.

– Är det så att man kläcker fram ägg och de inte har en mamma, så får man ju ställa upp, säger Marie Mandelmann.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar kl 20.00 i TV4.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Foto: TV4

 

Annons