Mandelmanns beslut för barnen – därför syns de inte

Gustav och Marie Mandelmann

Mandelmanns gård har gjort stor succé i flera säsonger i TV4. Marie och Gustav Mandelmann har stor hjälp av sina fyra barn på gården, men det finns en orsak till att Aaron, Tora, Disa och Joel inte syns i programmet

Paret Gustav och Marie Mandelmann blev stora tittarfavoriter när de fick det egna realityprogrammet Mandelmanns gård i TV4. Där har de delat med sig av sitt liv på gården i Österlen tillsammans med alla djur. Grundtanken är att vara så självförsörjande som möjligt, men tittarna får minst lika mycket ta del av kärleken de hyser till varandra.

Gustav och Marie har barnen Aaron, 31, Tora, 29, Disa, 24, och Joel, 19, tillsammans. Och för ett knappt år sedan utökades familjen Mandelmann då tv-profilerna fick ett barnbarn.

Sanningen är att barnen Mandelmanns är högst delaktiga i föräldrars succé både i tv-rutan och i verkligheten. Även om föräldrarna varit tydliga med att de bara får hjälpa till på gården om de verkligen vill så har uppslutningen varit enorm, något Marie hyllat barnen för.

– Vi har fantastiska barn som backar upp oss i arbetet runt omkring. Utan dem skulle det inte gå, har hon tidigare sagt till Expressen.

Det gör Mandelmanns barn

Till vardags har dock barnen helt andra yrken än sina föräldrar. Äldsta sonen Aaron Mandelmann är jazzmusiker, Tora arbetar som illustratör och har hjälpt föräldrarna att bildsätta böcker de skrivit och Disa studerar språk. Parets yngsta son, Joel, är den som hittills gått i föräldrarnas fotspår mest då han tidigare arbetade på en av granngårdarna.

Men trots att barnen är minst lika delaktiga i föräldrarnas framgång med gården så är de knappast lika frekventa framför kameran. Sanningen är att TV4-tittarna snuvats på den delen av familjen Mandelmanns – och det finns en särskilt orsak. Barnen har hela tiden varit tydliga med att de inte vill synas i tv.

– De vill inte vara med. Hade mina föräldrar gjort ett program hade jag sprungit flera mil bort, berättade Gustav Mandelmann tidigare.

Kravet på TV4 för barnen inför Mandelmanns gård 

Men bara för att de inte syns betyder det inte att de inte får en del av kakan. Efter den första säsongen av inspelningen gick Gustav och Marie back ekonomiskt, de hade nämligen inte en aning om hur tidskrävande inspelningarna skulle bli och hur mycket hjälp de i slutändan behövde av barnen. Sagt och gjort, inför den andra säsongen ställde paret Mandelmanns ett ekonomiskt krav på TV4 för barnens skull.

– Vi fick så att barnen kan få lön för sitt arbete. Förra året gick det inte runt. Vi förstod inte hur mycket tid det skulle ta och det visste nog inte Meter och TV4 heller, berättade Marie i en tidigare intervju.

FOTO: TT