Mandelmann svårt sjuk – av livet på landet: ”Dödssjuk”

Gustav Mandelmann lever det goda livet på landet. Men hade han lyssnat på sin läkare hade han stannat i stan. Nu berättar han om de åtgärder han tvingas göra för att klara av livet på gården.

I början av 1990-talet sa Gustav och Marie Mandelmann adjö till stadslivet och flyttade ut på landet. På deras drömgård på Österlen producerar de ekologiska varor och är självförsörjande vad gäller frukt, grönsaker och kött.

Men det var nära att det aldrig blev av. Gustav Mandelmann blev avrådd från att flytta ut på landet av sin läkare.

– Han sa: en sån som du med hösnuva och rinnande ögon ska hålla sig i stan. Jag blev så galet ledsen faktiskt och gick moloken därifrån. Jag hade börjat fantisera ordentligt om landet då. Men så tänkte jag att: ”nej, jag ska fanimig visa att det inte behöver vara så”. Jag tror att man anpassar sig och immunförsvaret vänjs, jag var ju jätteung då, säter Gustav Mandelmann till Aftonbladet.

Gustav och Marie flyttade ut på landet och hanterade allergin på bästa sätt. Men Gustavs sjukdom har medfört vissa begränsningar. Han kan exempelvis inte ha hästar som ger honom astma.

LÄS MER: Tragedi på ”Mandelmanns gård”: ”Påminns om hur skört livet är”

Även grisar fick han problem av.

– När vi flyttade till Djupadal skaffade vi slaktsvin eftersom vi hade ett slaktstall. Jag blev dödssjuk, knalldålig med astma direkt. Det bildas jättemycket allergener när de är instängda. Som tur är har vi ju medicin och kortison. Men ryktet spred sig direkt i byn att nollåttorna, det vill säga jag, inte klarar av livet på landet, säger Gustav Mandelmann.

Idag har de ändå grisar, men de får hållas utomhus. Gustav klarar också av att gosa med dem, men i små mängder.

“Mandelmanns gård” blev omåttligt populärt under sin första säsong och den andra säsongen sänds nu på TV4. I dagarna höll Gustav och Marie möte med produktionsbolaget för att diskutera en tredje säsong.

– Vi som är bakom och framför kameran vill fortsätta, men de håller oss på halster, säger Gustav Mandelmann.

FOTO: IBL, Stella

SENASTE NYTT!