LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Malin Berghagen om sorgen efter flytten – lämnar lägenheten

25 nov, 2019 
Lina Arvidsson
Malin Berghagen om sorgen efter flytten – lämnar lägenheten
Malin Berghagen flyttade till Spanien för fem år sedan.
Nu har hon beslutat sig för att lämna lägenheten i Palma och komma hem till Sverige – men det är också en stor sorg.
”Man måste våga för att vinna sägs det", skriver Malin Berghagen.
Annons
Malin Berghagens oro för yngsta sonen – efter livsförändringenBrand logo
Malin Berghagens oro för yngsta sonen – efter livsförändringen

2014 flyttade Malin Berghagen, 53, till Spanien. Hon tillbringade ändå en del tid i Sverige, dit hon åkte för att bland annat umgås med sin mamma, Barbro “Lill-Babs” Svensson. Men enligt Skatteverket var tiden i Sverige alltför kort och snart fick hon inte längre vara skriven i sitt hemland utan fick skriva sig i Spanien.

– Jag trivs jättebra. Jag är inte skriven i Sverige längre. Det känns jättebra. Jag skrev inte bort mig. Det var Skatteverket som hörde av sig och sa: “Du sover inte i Sverige tillräckligt mycket”. Då blev jag utskriven. Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en, har Malin Berghagen sagt till tidningen Expressen.

Då menade Malin också att flytten utomlands inte skulle bli permanent.

– Gud, nej. Livet är långt. Jag har ju tänkt leva till jag är 102. Man vet ju inte vad som händer. Jag kanske flyttar hem till slut. Jag är verkligen inte en person som anser att man ska göra en flytt och låta den vara för evigt, sa hon då.

Annons

Sedan Barbro “Lill-Babs” Svensson gick bort i april förra året har Malin bott i sin mammas lägenhet i Stockholm. I och med att det är en hyresrätt riskerar nu Malin att förlora lägenheten, något hon berättade om i förra veckan. I ett blogginlägg berättade hon att hon inte kommer ge upp angående lägenheten.

”Fast vi ger oss inte. Mammas vilja är värd att kämpas för. Hon ville att hennes hem skulle vara en plats där familjen samlades. Nu är fallet i hyresnämnden. Trist men som mormor sa, skam den som ger sig”, bloggade hon.

Blev en fast punkt

Och nu tycks dagen har kommit för Malin Berghagen att lämna Spanien helt och återvända till Sverige. På sin blogg berättar hon om flytten – och det är minst sagt dubbla känslor. Det som är svårt, menar hon, är att lämna lägenheten i Palma.

Palma börjar sakta vakna denna söndagsmorgon och jag står vid mitt fönster och ser ut över hustaken. När jag och Isak blev ”utkastade” ur Sverige för över tre år sedan pga vi inte bodde 6 månader i Sverige blev den här utsikten en fast punkt i mitt liv”, skriver Malin Berghagen på bloggen.

Annons

När Malin lämnade Sverige för Spanien kändes det bra, menar hon. Hennes mamma oroade sig för Malins pension, men Malin tänkte att det skulle ordna sig, att hon ändå skulle komma tillbaka till Sverige förr eller senare. Dessutom ville hon stanna i Spanien för att hantera ett obehagligt minne.

”Jag var mest orolig över det trauma jag bar från en död jag upplevt här nere. Jag visste ju inte om jag ville fly ön pga alla minnen eller vara kvar. Men nu hade Sverige bestämt åt mig så det var bara att dyka in i det och vara modig. Och det blev bra. Lägenheten höll om mig som en trygg famn”, skriver hon.

Nytt liv med Martin

Men nu säger Malin Berghagen adjö till lägenheten och packar sina saker. Hon har behållit den så länge som möjligt i och med att saker och ting varit osäkra i Sverige. De senaste åren har varit jobbiga för henne och hon har velat ha kvar lägenheten i Palma som en trygg punkt.

Dessutom så fanns inte längre mamma, hon som var kärnan av allt. Så jag har behållit denna plats mest för att jag inom mig inte ska känna mig rotlös. Men räddningen har alltid varit att tryggheten för mig måste vara i mitt hjärta och i min familj. Mitt hem är där mitt hjärta är…”, skriver hon.

Sedan ett drygt år tillbaka är Malin tillsammans med Martin Charlton, 49. I våras förlovade de sig och nu är Malin redo att gå vidare i relationen med sin kärlek.

Det är dags nu. Jag känner det. Att återvända hem fullt ut oavsett ovissheten. Man måste våga för att vinna sägs det. Och jag har ju redan tränat på det några gånger i livet… Och mitt liv är i Sverige nu. Dags att skapa en plats med Martin”, skriver Malin Berghagen.

FOTO:

Annons