LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Malena Ernmans avgörande beslut för Greta och Beata

20 jun, 2020 
Malena Ernman och döttrarna Greta och Beata
Malena Ernman och Svante Thunberg har tillsammans döttrarna Greta Thunberg och Beata Ernman.
I rollen som mamma till de framgångsrika döttrarna tog Malena tidigt ett viktigt beslut.
Annons
Agneta Sjödins kamp under inspelningen: “Det tuffaste”Brand logo
Agneta Sjödins kamp under inspelningen: “Det tuffaste”

Malena Ernman, 49, är en folkkär operasångerska som 2009 vann Melodifestivalen med sitt bidrag La Voix. Tillsammans med maken Svante Thunberg, 51, har Malena två barn.

Malena är mamma till klimataktivisten Greta Thunberg, 17, som blivit ett välkänt ansikte världen över. Greta har även fått det prestigefyllda uppdraget att vara först ut som sommarvärd i Sommar i P1 i år. Gretas skolstrejk för miljön började i Stockholm men idag reser hon runt i hela världen för att uppmärksamma klimatkrisen.

Även Malenas andra dotter, Beata Ernman Thunberg, 15, har blivit ett välkänt ansikte. Efter att Beata gästade TV4:s Malou efter tio hyllades hon för både sin sångröst och sina ord i programmet. Beata är även aktuell i Forever Piaf  på Göta Lejon. I den nyskriva musikalen om den franska sångerskan Edith Piaf spelar Beata Edith som yngre och mamma Malena Edith som äldre.

Malenas beslut för döttrars liv

Under perioder i familjens liv har det varit en tuff kamp mot diagnoser och psykisk ohälsa. Detta är något som de berättar om i boken Scener ur hjärtat. Både Malena och döttrarna har diagnoser att handskas med.

Annons

– Det var Beata som sa att ’jag vill berätta om hur det är att ha ADHD och vara ljudkänslig’. Man pratar ofta om att det är en styrka och att det är fantastiskt, wow – så mycket energi man har, men man pratar ganska sällan om att folk går sönder, och det gjorde vi allihop faktiskt, har Malena Ernman tidigare berättat i Renées brygga.

Idag har båda döttrarna blivit förebilder för många. Malena beslutad sig tidigt för att Greta och Beata själva skulle få välja vad de ville lägga sina fokus på, ett beslut hon känner sig nöjd med idag.

– Stolt och glad att de har hittat varsin väg. Olika också, det är viktigt att man har varsin väg att gå. Det är inte alla som hittar det så tidigt, men de som har autism… Då kan man lätt snöa in sig på ett ämne som man brinner för. Alla är olika där också, men de som jag känner – och Greta speciellt och Beata – har ju något som de kan väldigt bra och då kan de allt, säger hon i programmet.

FOTO: Ulf Palm/TT/Maja Suslin/TT/Stina Stjernkvist/TT

Annons