Malena Ernman: "Vår 12-åriga dotter har fått diagnosen Aspergers"

Dottern blev svårt sjuk och slutade fungera. Nu berättar Malena Ernman om familjens svåra tid.

Det gångna året var en rejäl prövning för Malena Ernman, 44, och maken Svante Thunberg, 45. Makarna som har döttrarna Greta, 12, och Beata, 9, var mitt i arbetet med Händels barockopera “Xerxes” på Artipelag på Värmdö, när äldsta dottern plötsligt blev svårt sjuk.

– De ringde från skolan, vi hämtade henne och slussades sedan mellan olika läkare, vårdcentralen, akuten, det togs blodprover – vi visste inte vad det var och Greta ville inte prata och inte äta. Hon var bara väldigt ledsen och deprimerad och ville inte gå till skolan, ville inte vara där. Vi var hemma med henne 24 timmar om dygnet. Hon ville mest sitta i soffan med oss, säger hon i en öppen intervju med Expressen.

Malena Ernmans familj har haft en tuff tid. Foto: IBL

Malena Ernmans familj har haft en tuff tid. Foto: IBL

Malena Ernman har tidigare berättat om hur maken Svante gav upp sin egen karriär som skådespelare när paret blev föräldrar. Sedan döttrarna blev lite större driver han numera ett produktions- och skivbolag med Malena.

– Att jobba ihop är det bästa vi gjort. Vi umgås dygnet runt och pratar om allt, har Malena tidigare sagt.

Under den smärtsamma sjukdomsperioden som varvades med hårt jobb sattes deras goda kommunikation och relation på prov.

– Vi var självklart helt uttröttade båda två. Och då är man inte speciellt rolig. Det finns säkert de som skiljer sig i ett sådant läge, men det hade knappast varit någon lösning.

Malena Ernman med maken Svante och döttrarna Greta och

Malena Ernman med maken Svante och döttrarna Greta och Beata. Foto: IBL

När dottern till slut fick diagnosen Aspergers syndrom föll bitarna på plats. Paret hade haft sina misstankar och Malena Ernman tror att även hon kan ha drag av syndromet. Som i Gretas fall har den drabbade ofta svårt att spela ett socialt spel och makarna misstänkte snart att dottern blivit utfryst i skolan.

– Så fort man inte är som alla andra hamnar man i utanförskap och en mobbning, som kanske inte syns. I vårt fall fick Greta diagnosen i tid, eftersom hennes kropp reagerade så våldsamt på utanförskapet att hon slutade äta.

Efter en tuff återhämtningsperiod mår dottern i dag bra igen, dansar flera gånger i veckan och spelar gärna teater.

– På scen säger hon att “hon är i karaktär” och då är hon inte blyg. Det var samma sak när hon satt i direktsändning i “Vi i 5:an” när hon var som mest sjuk. Hon hade inte pratat med någon i klassen på flera månader, men gick dit, var trygg och lugn, alla andra var alldeles skakiga, berättar Malena Ernman.

Andra läser också:

Agneta Sjödins nya kärlek – gift vd: ”De träffades på en kändisfest”

Henrik Zetterberg och Emma Zetterberg blir föräldrar: ”Det känns riktigt roligt”

Jättebråket i ”Ex on the beach”: ”De är hemska människor”

SENASTE NYTT!