TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Magnus Härenstams änka Birgitta om saknaden: "Magnus var mannen i mitt liv"

09 apr, 2016 
AvSofia Hadjipetri Glantz
Birgitta Härenstam har blivit änka tre gånger. Nu berättar hon om livet och sorgen efter kärleken Magnus Härenstam.
Annons

Drygt tio månader har passerat sedan folkkäre skådespelaren Magnus Härenstam gick bort 73 år gammal. Tv-profilen hade under lång tid plågats av cancer – först i prostatan och sedan i ländryggen som han genomgick cellgiftsbehandlingar för.

I september träffade Hänt hans änka Birgitta Härenstam, 70, på galapremiären av musikalen “Jersey Boys” på Chinateatern i Stockholm.

– Saknaden och sorgen är obeskrivlig, sa hon till oss då.

Magnus och Birgitta Härenstam, 2014-08-22 (c) Karin Törnblom / IBL
Birgitta och Magnus Härenstam fick fem år som äkta makar.

– Ja, livet rullar på. Jag har ju inget val. Jag har barn och barnbarn. Det är dessutom tredje gången jag blir änka. Man vet att man överlever, man tror inte att man gör det, men det gör man om jag ska vara ärlig.

Annons

I en intervju i Hemmets Veckotidning berättar hon nu om parets kärlekshistoria, som började med att båda var ute efter samma lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Magnus Härenstam hade varit änkling ett par år och ville ha en mindre bostad. Även hon hade förlorat sin make och var ute i samma ärende. Skådespelaren drog vinstlotten, men vad ingen visste då var att lägenheten snart skulle bli deras gemensamma.

Så småningom bjöd komikern sin väninna på konsert. Men först skulle paret ses på Grands veranda.

Paret älskade att gå på vimmel ihop.
Paret älskade att gå på vimmel ihop.

– Det bara klickade mellan oss! Kanske för att vi båda var helt inställda på att det här inte var en dejt utan att vi bara träffades som vänner, berättar Birgitta.

Träffen följdes av flera men det var i augusti 2007 på kräftkalas hos aktören som det hettade till. I den ljumma sommarkvällen bestämde sig paret för bada nakna – och resten är historia.

Annons

– Den kvällen visste jag att Magnus var mannen i mitt liv. Magnus var till en början inte lika bergsäker. Så småningom lärde jag också honom att våga tro på kärleken igen.

Både skådespelaren och Birgitta hade förlorat sina äkta makar – Birgitta två gånger. Men kärleken spirade och i juni 2010 slog de till och gifte sig. När Magnus Härenstam efter några år blev sjuk i cancer igen blev hon fullständigt förkrossad.

– Skulle jag återigen förlora den jag älskade?

Birgitta Härenstam och drottning Silvia är nära väninnor sedan länge.
Birgitta Härenstam och drottning Silvia är nära väninnor sedan länge.

— Vi fick en mycket fin sista tid tillsammans. Magnus sa också mot slutet något som blev en tröst för mig: ”Jag har haft ett så bra liv att nu kan jag ställa tofflorna.”

Under de elva månader som har passerat har Birgitta Härenstam fått enormt stöd från både släkt och vänner. Inte minst från drottning Silvia, 72, och kung Carl Gustaf, 69, som är gamla bekanta.

– Jag är tacksam för allt stöd från familj och vänner. Men jag behöver också vara ensam med sorgen. Vara nära Magnus, tänka på honom, minnas honom. Och försöka hålla fast vid tanken att sorgen jag bär på nu är en del av lyckan vi hade tillsammans.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons