Magdalena Forsbergs sorg efter cancerbeskedet: "Bara grät och grät"

Magdalena Forsberg lyckades göra skidskytte till en angelägenhet för hela svenska folket. Nu berättar hon om sina första VM-guld men också om mammans cancerbesked. ”För henne var det viktigt att livet fortsatte som vanligt”, säger Magdalena Forsberg till Cancerfondens tidning ”Rädda livet”.

Skidskytten Magdalena Forsberg la ner den aktiva karriären efter OS i Salt Lake City 2002. Men formen är fortsatt god vilket är uppenbart i årets upplaga av ”Mästarnas mästare” i SVT. Där ingår Magdalena Forsberg i det urstarka skidlaget tillsammans med Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg. En tävling som hon vann 2013.

Vardagen är fortfarande full av fysisk aktivitet, berättar hon för Cancerfondens tidning ”Rädda livet”. Det handlar om allt från skidåkning till skogsbruk i det gamla föräldrahemmet.

Och som ambassadör för cancerfonden talar hon sig varm för just motion som vapen mot cancer.

Engagemanget kommer ur personliga erfarenheter. Magdalena Forsberg berättar om hur hennes mamma sjuksköterskan diagnosticerades med Hodgkins lymfom julen 1996. Magdalena fick beskedet per telefon under världscuptävlingar i Oslo.

– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock. Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger Magdalena Forsberg till tidningen.

Magdalena Forsberg fortsatte säsongen samtidigt som hennes mamma opererades och genomgick strålbehandling. Hennes mamma hade inte velat ha det på något annat sätt.

– För henne var det viktigt att livet fortsatte som vanligt. Hon gjorde sitt race på sjukhuset i Umeå – och jag gjorde mitt som skidskytt. Den säsongen vann jag mina två första VM-guld, som blev extra viktiga just för att mamma var sjuk. Hon gladdes så med mig, säger Magdalena Forsberg till tidningen.

Hennes mamma återhämtade sig till slut och tumören försvann. Några år senare drabbades hon igen av en tumör på andra sidan halsen. Ett besked som mamma Britt-Marie tacklade på samma sätt som sist.

Magdalena Forsberg förklarar att eftersom hennes mamma inte ”målade fan på väggen” så spred den styrkan sig till resten av familjen.

”Det finns ingen skyll-dig-själv-cancer”

Även denna gång kunde tumören behandlas med framgång. Magdalena Forsbergs mamma levde tills för ett par år sedan, en tid innan hon skulle fylla 75 år.

Magdalena Forsberg har fått insikter i sjukdomen som gör att hon är engagerad i kampen för att besegra den. Att hon förespråkar motion som vapen innebär inte att hon tycker att det är den enskildes ”fel” om han eller hon drabbas.

Magdalena Forsberg vet hur nyckfullt sjukdomen kan slå.

– Det finns ingen skyll-dig-själv- cancer. Självklart inte. Min mamma var sundheten själv, tränade, åt bra och var mycket sparsam med alkohol. Ändå blev hon sjuk. När det gäller cancer finns ingen rättvisa, och ingen garanti för att klara sig. Sjukdomen slår bara till – den enda trösten är väl att forsk- ningen går framåt. Om mamma hade blivit sjuk tio år tidigare hade prognosen varit mycket sämre.

Skidlaget i ”Mästarnas mästare”: Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg.

Källa: Rädda livet

Foto: Stella pictures, SVT

Artikeln publicerades först på Allas.se.

SENASTE NYTT!