Lotta Schelins oro för Huntingtons sjukdom

Lotta Schelin

Lotta Schelin fick sitt första barn förra året.
Nu berättar hon om den obotliga sjukdomen som finns i hennes familj.
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2021
Slå på ljud

Lotta Schelin, 36, är en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Men hon bär på ett tungt arv, en ovanlig sjukdom som löper i familjen, Huntingtons sjukdom. När hennes mamma fick diagnosen kom skräcken över henne.

”Det var som att långa, kalla klor borrade sig in i mitt bröst”, skriver hon i självbiografin I huvudet på Lotta Schelin.

Förr kallades Huntingtons sjukdom för danssjuka. Symptomen är många: neurologiska, motoriska, kognitiva och psykiatriska. Rörelser blir ryckiga och okontrollerade. Man kan bli ilsken, ledsen eller apatisk. Talet blir sluddrigt och man kommer med tiden behöva omfattande vård.

Lotta var 27 år och proffs i Frankrike när hon fick reda på sin mammas diagnos. Även Lottas morfar och tre av hans syskon var drabbade.

I hälften av fallen går sjukdomen i arv.

– Jag satt i en tom lägenhet, ensam med mina tankar och frågetecken, säger Lotta till Sportbladet.

Idag är Lottas mamma långt från sitt forna jag, men hon håller igång och håller humöret uppe. Hon var en bra bit över 50 år vid insjuknandet. När Lotta fick beskedet blev hon rädd.

– Först var jag rädd för en aggressiv utveckling för mamma, men också för konsekvenserna för mig och för syrran och för ungarna.

Plågats av huvudvärk

Lotta skriver i boken:

”Jag vet bara att inget av pappas syskon skaffade några barn, de sa att världen var alldeles för hemsk, men mamma berättade att det var för att de inte ville föra sjukdomen vidare...”

I tre år har Lotta plågats av huvudvärk och varit hjärntrött efter smällen som avslutade hennes karriär. Att skriva boken var som en mjukstart för minnet.

– I dag mår jag bra i min vardag. Det blir inte hundra procent, jag har kvar problematiken med huvudvärk och blir stel när jag tar ut mig för hårt. Men det är lätt att acceptera när man varit på botten. Vi får se om de sista procenten, om de kommer tillbaka om två, tre år, säger hon till Sportbladet.

Så träffade Lotta Schelin hustrun Rebecca

Lotta lever idag med hustrun Rebecca Hedin, 48. De fick en son i augusti förra sommaren.

I en intervju med QX har Lotta tidigare berättat om hur hon träffade Rebecca, vilket var redan i unga år. Rebecca jobbade då som sportjournalist i Göteborg och vid flera tillfällen intervjuade hon Lotta.

Rebecca blev sedan presschef för damlandslaget, och en naturlig följd blev att hon och Lotta började träffas allt mer.

– Det sa ju inte klick direkt heller utan det var i slutet av säsongen 2016. Vi var båda i förhållanden så det gällde att ta allt i rätt ordning och det var sjukt jobbigt att ta den biten och avsluta något med någon samtidigt som man är det lyckligaste man kan vara med någon annan.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN