Hänts Lotta Gray möter Anders Jacobsson i ett samtal om livet

Hänts Lotta Gray möter Anders Jacobsson i ett samtal om livet

Anders Jacobsson är lite som "Tomten är far till alla barnen" Med två skilsmässor och en drös ungar, berättar han nu för Hänts reporter Lotta om hur han får allt att fungera.

Bara att han är från Örebro gillar jag förstås eftersom även jag stammar därifrån. Anders Jacobsson, 53, stämmer möte på Hotel Scandic Continental mitt emot centralstationen

i Stockholm. Och det bara för att han ska på Rockbjörnens gala efter vår intervju.

Han sitter slappt tillbakalutad i foajén, rufsigt hår, skjortan uppknäppt och blottar några vilsna hårstrån. Han är född i Karlskoga men flyttade till Köping inom ett år och sedan vidare till Lidköping med brodern Christer, i dag 55, samt mamma och pappa.

– Från Lidköping har jag mina starkaste barndoms-minnen, många av dem har jag använt i Sune och Bert-böckerna. Jag har en väldig närhet till min barndom, minns tydligt hur alla mammor som var hemmafruar dukade upp filtar och bullar i parken och ja, det där var mitt eget kungadöme. Jag att tyckte kompisarna var ganska lättledda, de lät mig bestämma mycket, berättar han.

Lotta möter Anders Jacobsson en helt vanlig måndag.

Lotta möter Anders Jacobsson en helt vanlig måndag.

Efter ett år i Arvika landade familjen åter i Karlskoga där Bofors blivit en allt mer central del. Fadern utbildade sig till ingenjör, Bofors ordnade bostad till familjen och han själv gick humanistisk linje på gymnasiet. Han hängde på biblioteket, förkovrade sig i böckernas värld.

– Den bästa present jag någonsin fått var en skrivmaskin när jag fyllde elva. Jag började skriva små berättelser, hade en enorm kreativitet.

När författaren avslutade gymnasiet ville han till Israel för att jobba på kibbutz och hitta någon att älska. Att stanna i Sverige var inte ett alternativ men Anders glömde bort lumpen, blev inkallad men avslutade tjänstgöringen efter en skada.

– Jag började jobba på Strålningstorpsskolan som hjälplärare i alla klasser och där kom jag i kontakt med barnens värld. Jag var 19 och blev inspirerad av vad de läste och när jag hörde att en av lärarna tänkte skriva en bok var det precis det jag gjorde när jag fick skrivbordstjänst i lumpen. Då började jag skriva min första bok om Sune. En sjuårig kille som inte är tuff, inte gillar sport.

De populära Suneböckerna.

De populära Suneböckerna.

Anders skickade in sina alster till ett radioprogram, de ville ha mer och snart ville varenda lokal radiostation sända en halvtimmes prat om grabben.

– Posten i Örebro stannade upp den där stunden och jag vet fler arbetsplatser som tog rast när det var dags för Sune.

Ett litet förlag uppmärksammade detta och Anders kusin Sören Olsson, 52, fick bli illustratör men de tvingades distribuera böckerna själva.Senare lade de sig på giganten Rabén och Sjögren, som först tackat nej. Där skrev de om den nye figuren Bert. Framgångarna lät inte vänta på sig. Gruppen Hemliga byrån bildades, låten ”Hej, hej, hemskt mycket hej” blev omåttligt populär och över en natt var de rockstjärnor.

– Bert har sålt bäst utomlands, ett tag låg vi högst på alla topplistor, före Jan Gulliou och han blev så sur att han ringde och frågade vem den där Bert var.

Anders Jacobsson med fru Paula och sonen Moses

Anders Jacobsson med fru exfrun Paula och sonen Moses

Anders träffade Ewa Tideman. Hon hade sedan tidigare sonen Kristofer, 32, som då var fem år och Anders blev bonuspappa. Senare föddes Moa, 26, med hjälp av ett katastrofsnitt.

– Jag fick bara ett litet bylte i famnen och när jag tittade ner sa jag ”Men herregud, där ligger ju jag”.

Två år senare föddes Bim men äktenskapet sprack efter 15 år och Anders träffade snabbt Paula Barton, 40. De var ihop sex år och har sönerna Moses, 11, och Mille, 7, som bor i Örebro. När han träffade Victoria Dahlqvist, 38, föll allt på plats. Hon hade redan barnen Filip, 19, och Clara, 13.

– Det känns som om jag kommit hem. Kändes så naturligt. Man slipar varandra, jag ger henne mycket utrymme så att hon ska få förverkliga sina drömmar. Hon är från Kungälv så jag bor varannan vecka i Marstrand. Den andra veckan bor jag med Moses och Mille i en lägenhet i Örebro.

Jag häpnar. Frågar om det inte måste vara extremt slitigt med detta veckopendlade.

– Det har varit jobbigt. När Vira föddes var Victoria ensam med vår förstfödda och bebisen när jag försvann till Örebro. Jag är pappa till alla mina barn och ser det som om jag har nio barn även om inte alla är biologiska. Jag finns där för de stora och försöker guida dem genom livet. Barnen har inte valt sina föräldrar. Jag är bara en människa och är inte ofelbar.

Med nuvarande sambon Victoria

Med nuvarande sambon Victoria.

Nu lanseras snart “Micas värld”. Om Mica som går i sista ring, är duktig i skolan, har flyt i livet, är stark och självständig. Tills hon en dag, under ett anfall av smärta, upptäcker en sak som förändrar allt hon känner till.

Mica kommer att lanseras på många olika plattformar, digital, i bokform och det planeras även för film och TV.

– Hur mycket bestämmer vi egentligen och hur mycket styr ödet? En viktig fråga för unga tjejer i dag, fortsätter Anders och sträcker på sig.

Och kärleken då. Kan han ge några tips?

– Kan man ge råd efter två skilsmässor? frågar sig Anders med ett skratt.

Två Örebroare möter varandra.

Två Örebroare möter varandra.

Han fortsätter:

– Om man ska få kärleken att hålla handlar det om att vara generös, släppa all avundsjuka, inte vara ogin utan inta en mer stödjande position. Jag kan inte vara i konflikt med min partner, det stoppar upp all min kreativa process.

Samtalet är slut. Drygt två timmar till ända. Jag önskar jag kunde ha stannat längre.

FRÅN FÖRSTASIDAN