Hänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möter
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Lotta Engberg och doktor Mikael om flytten utomlands: ”Här hemma...”

29 dec, 2022 
AvOla Lagerström
Lotta Engberg och doktor Mikael
I två och ett halvt år har de hängt ihop – och kärleken är nu om möjligt starkare än någonsin.
Hänt i veckan knackar på hemma hos Lotta Engberg och Mikael Sandström.
Häng med!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mikael Sandström om framtiden i NyhetsmorgonBrand logo
Mikael Sandström om framtiden i Nyhetsmorgon

Paret har slagit ner sina bopålar i Mölnlycke. Med spottavstånd till Göteborg, men ändå i fridfull miljö, kan Lotta Engberg, 59, och Mikael Sandström, 64, knappast ha det bättre.

– Grannsämjan är utmärkt! När vi flyttade in, första helgen, kom grannarna och bjöd på kaffe och hälsade oss välkomna. Det var på kvällen, minns jag. Ett helt gäng stod utanför vår dörr! Oerhört vänligt, konstaterar Mikael och släpper in oss in oss efter att Nova, parets maffiga hund, gjort ”tassen upp” och godkänt oss som besökare.

Mikael skyndar in i köket för att fixa kaffe, och vi frågar Lotta om det möjligtvis finns någon glädjande familjenyhet som hon kan berätta om så här på rak arm.

– Nej, alltså… Det enda tillskottet vi väntar i vår familj är eventuellt om hunden ska få bli mamma…

Nova, alltså?

– Ja, vår Leonberger. Eller ”Lejonburgare” som vi brukar säga.

Lotta Engberg, doktor Mikael och hunden Nova
Doktor Mikael och Lotta Engberg ihop med hunden Nova.

Hur ska det gå till?

– Den frågan kan du ställa till Mikael. Det är faktiskt hans uppgift att hitta en hane till henne. Jag tycker mest synd om henne, säger Lotta och ger ifrån sig ett av sina berömda, smittande skratt.

Annons

Det här är Lotta Engberg

Namn: Lotta Engberg.

Ålder: 59.

Jag är mamma till: Amanda, 34, och Malin, 35.

Det bästa med mig är att jag: Försöker hitta en positiv utväg.

Det bästa med Mikael är att han: Nog är den ärligaste människan jag träffat.

Jag föll för Mikael för att: Var ska vi börja? Charm, utseende, intelligens, busighet... Han innehåller många delar, det är det som är så underbart med honom!

Tack vare Mikael har jag lärt mig att uppskatta: Läkartidningen. Det är egentligen helt knäppt, för vanligtvis läser jag inte alls den typen av tidningar, (skratt).

Mikael skulle aldrig erkänna att han stör sig på att jag: Det finns nog inga sådana saker som han inte skulle säga. Han pratar alltid sanning.

Om Mikael vore en hund skulle han vara en: Sankt bernhardshund som kommer med hjälp och whisky.

Inredningsmässigt gillar jag: Nytt och rent!

Det godaste jag vet är: Stekt, salt sill med löksås och kokt potatis. Mikael och jag har alltid sagt att vi är som Yin och yang. Det stämmer. Han är en pastagubbe, jag är en potatismänniska.

Bjud mig för guds skull inte på: Lever och grogg.

När jag relaxar så: Sover jag.

2022 års höjdpunkt blev: Alla våra fantastiska grannfruar som kom över med perenner. Jag har legat i en slänt på knä och planterat och planterat och planterat. Det var en följetång hela sommaren där jag vattnade och donade – och blommor som tog sig. Grannarna har fått oss att aldrig vilja flytta härifrån!

När jag går i pension vill jag: Skaffa ett utomlandsboende för att ta bort de kallaste månaderna här hemma.

Lotta Engberg och doktor Mikael ute i snön
Lotta Engberg vill köpa ett hus utomlands för att kunna fly snön och kylan.

Doktor Mikael om sorgen efter sambons död: ”Tog verkligen skruv”

Innan Lotta och Mikael fann varandra bodde Lotta i Göteborg och Mikael i Hallstahammar. Mikael hade varit singel i 13 år, Lotta i sex.

Annons

– Singellivet passade mig alldeles utmärkt, minns Lotta. Jag behövde ta hand om mig själv, klappa på mig själv, men jag var inte ensam. Du vet, jag hade barn och barnbarn och ett stort kompisgäng. Jag hade inte ”man och kvinna-kärlek”, men jag hade så mycket annat. Det fanns liksom inget som jag saknade.

Du då, Mikael?

– Min sambo tog livet av sig 2007. Det blev en väldig sorg i det där… Jag drog mig undan. I minst ett decennium satt det i. Jag gjorde Nyhetsmorgon och funkade socialt, men jag gick aldrig på premiärer eller AW:n. Det var helt ointressant för mig. Hade jag varit den jag var då jag var 30 år så hade jag gått på allt sådant där, men självmordet tog verkligen skruv. ”Utgå inte från alla vill dig illa utan utgå från att alla vill dig väl”, sa Lotta när vi blev ihop den femte juni 2020. Tack vare henne har jag nog blivit lite mer tolerant mot andra människor och lite mer socialt öppen. Så som jag var när jag var yngre, helt enkelt! Nu ser jag ljusare på tillvaron, förklarar Mikael.

Annons

Vill du berätta om din syn på detta, Lotta?

– Mikael säger själv att han hade ”det goda i livet bakom sig”, liksom. Det var inget som jag funderade på när vi träffades. Jag blev bara förtjust och förälskad i honom, men det är klart att man påverkar varandra. Ibland, när vi pratar om de där 13 ensamma åren som Mikael hade, så blir det tydligt för mig att han hade det känslomässigt fattigt. Jag tror att vi berikar varandra. Om han tar fram djupet i mig så tar jag väl fram den lättsamma glädjen i honom. Man behöver ju båda delarna.

TV4-paret om lyckan: ”Har gått upp fyra kilo sedan vi träffades”

Vad uppskattar du mest när det gäller det som du och Mikael har ihop?

Det här är Mikael Sandström

Namn: Mikael Sandström.

Ålder: 64.

Jag är pappa till: Mimmi, 33, och Marcus, 34.

Det bästa med mig är att jag är: Rätt snäll. Ingen mes, dock.

Det bästa med Lotta är: Hennes omtanke.

Jag föll för Lotta för att: Hon är en väldigt speciell människa!

Tack vare Lotta har jag lärt mig att uppskatta: Golf. Tidigare spelade jag inte golf överhuvudtaget. Nu är det vårt stora, gemensamma intresse. Vi är inte speciellt skickliga, men det är väldigt trevligt.

Lotta skulle aldrig erkänna att hon stör sig på att jag: Sover länge på morgnarna.

Om Lotta vore en hund skulle hon vara en: Väldigt aktiv golden retriever.

Inredningsmässigt gillar jag: Varma, mjuka färger och ganska amerikanskt. New England-stil.

Det godaste jag vet är: Svenska räkor, grillade revbensspjäll och rödvin.

Bjud mig för guds skull inte på: Gröna ärtor. Däremot är det bra att ha en påse frysta ärtor hemma – som omläggning om någon vrickar foten. Lägg bara påsen på foten. Det är det enda gröna ärtor duger till, tycker jag!

När jag relaxar så: Sitter jag i vår egen spaavdelning.

2022 års höjdpunkt blev: Ett par trevliga utlandsresor. Först till Kreta, sedan till Kap Verde.

När jag går i pension vill jag: Resa ännu mer – och vara på sommarstället utanför Tjörn.

Doktor Mikael älskar att tillbringa en ledig dag i parets spaavdelning i hemmet.

– Det är faktiskt att få träffa en person som lyfter livets alla bitar. För mig har det här öppnat upp så mycket. Jag har blivit gladare, tokigare, argare. Alla känslomässiga sinnen har fått utvecklas på ett sådant härligt sätt – sida vid sida. Vårt liv ihop är en berg-och-dalbana. Jag älskar att det är så! Det är det som är charmigt, att det aldrig riktigt står still.

Annons

Vad gör ni för att sätta guldkant på vardagen, låt oss säga en simpel jäkla tisdag?

– Det behöver inte sättas någon guldkant. Guldkanten finns där ändå. Jag kan inte beskriva det på ett annat sätt. Med Mikael blir det fest med både falukorv och oxfilé.

Vad gör Lotta till kvinnan i ditt liv, Mikael?

– Det är hela den kompletta människan, men att beskriva Lotta är som att få ner hela havet i ett glas. Det går inte. Hon är väldigt spännande.

Lotta Engberg och doktor Mikael i sitt hem
Kärleken spirar hemma hos Lotta Engberg och doktor Mikael.

På vilket sätt är ni varandras motpoler?

– Det är vi på väldigt många sätt! Jag är i mångt och mycket en ”faktamänniska”. Som intensivvårdsläkare är det ju min uppgift att hålla huvudet kallt och rädda liv. Lotta är en känslomänniska på ett hela annat sätt. Där är vi väldigt långt ifrån varandra.

Annons

Vem är störst hemmagris, hon eller du?

– Den som gör mest hemma är Lotta. Hon är väldigt aktiv, i synnerhet köket. Det är inget man behöver be henne om, för hon tycker att det är väldigt roligt. När jag var singel så åt jag mest kyckling och revbensspjäll. Nu är det annorlunda. Lotta är väldigt duktig. Hon lagar väldigt mycket husmanskost. Jag har åtminstone gått upp fyra kilo sedan vi träffades!

Privata stunder – då Lotta och Mikael inte leder tv-program, skriver böcker eller sliter hund på sjukhuset – är det ”familjehäng” som gäller. Lotta har två döttrar och sex barnbarn, Mikael två barn och fyra barnbarn. Resor är ett annat nöje; Lotta och Mikael är förvisso arbetsmyror, men emellanåt måste ju energidepåerna fyllas på.

Doktor Mikael om händelsen på resan: ”Trodde att jag friade”

På frågan om ett frieri möjligtvis hänger i luften, förslagsvis på sydliga breddgrader, spricker Mikael upp i ett stort leende.

Annons

– Jag måste få berätta om en rolig sak som hände när vi var på Kreta! Jag var där som föreläsare på en seniorresa. Sista dagen skulle vi göra en gruppfotografering. Det var Lotta och jag och 130 pensionärer. Lotta skulle stå i centrum, längst fram. ”Du kan ju stå här bredvid mig”, sa Lotta. Så jag klev fram och ställde mig på knä. Pensionärerna drog andan och trodde att jag friade, men ingen hann få fram någon kamera…

– Det stämmer bra, inflikar Lotta. Alla hade ställt upp sig. En kvinna, som satt längst fram, ropade på mig. Jag hoppade ner och satte mig bredvid henne. Så såg jag Mikael komma framåt, han funderade nog på var han skulle sitta. ”Kom här”, sa jag. Då sa han: ”Älskling, vill du att jag ska fria?” Och så gick han ner på knä. Alla pensionärer såg detta: ”Åh, han friar!” Det är Mikael i ett nötskal!

Är Mikael en spjuver?

– Ja, det är han. En stor spjuver och estradör.

Har du någon annan rövarhistoria – som inkluderar Mikael och dig – som du kan bjuda på, Lotta?

Annons

– Rövarhistoria? (Skratt). Det är jättekul att jag fått in golf i Mikaels liv, men ibland, vid sjunde hålet på Mölnlycke golfklubb, kan han gärna få byta partner…

Far diverse glåpord ut från hans mun, alltså?

– Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt.

Doktor Mikael och Lotta Engberg i sitt hem

Därför vill Lotta Engberg och doktor Mikael inte gifta sig

Varken Lotta eller Mikael verkar särskilt pigga på bröllop. Mikael förklarar varför.

– Innan vi i så fall gifter oss måste vi känna att det skulle tillföra en extra dimension. Vi har ju inga barn och vi kommer inte få några barn tillsammans. Om vi tycker att det kommer att tillföra något så kommer vi gifta oss. Tills dess förblir vi ogifta.

Känner du likadant, Lotta?

– Ja, vi har det så bra som det är, liksom. Pappa är sambo. Han fyller 92. Han säger att det är trevligare att leva i synd!

Annons

Innan Hänt i veckan tackar för kaffet och lämnar det folkkära tv-paret, frågar vi Lotta om det finns någonting i hennes tillvaro som kan bli ännu bättre. Saknas något för att deras tillvaro ska bli komplett? Lotta, som oftast är på skojhumör, blir för en stund allvarsam.

– Se på hur världen ser ut just nu. Det är krig och pandemi, det är ekonomisk kris och skenande inflation. Det blåser farliga, kalla vindar där ute. När jag tänker på Mikael och mig, då tänker jag på tryggheten. Jag vill inte ändra på någonting. Vi har det toppen!

FOTO: Jonas Hessman

Annons