LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Lista: Powerkvinnorna som vi hyllar

08 mar, 2019 
Hänt
Mia Skäringer och Greta Thunberg tittar in i kameran
✔︎ Strejkar för klimatet
✔︎ Beskrivs som mäktigaste kvinnan i världen
✔︎ Överlevde ett mordförsök
De kämpar för aborträtten, klimatpåverkan och för flickors rätt att få gå i skolan. Här är listan på powerkvinnor vi hyllar.
Annons

Internationella kvinnodagen ger oss ett grymt tillfälle att lyfta fram några av alla kvinnor som kämpar varje dag för ett bättre samhälle. Vissa kämpar för klimatet, andra för barns rättigheter. De är helt enkelt powerkvinnor.

Greta Thunberg ställer mäktiga människor mot väggen

Greta Thunberg, 16, bestämde sig i augusti 2018 för att en gång i veckan strejka utanför Sveriges riksdag med skylten “Skolstrejka för klimatet”. Nu har hon tagit världen med storm efter sex månader och inspirerat tiotusentals elever från jordens alla hörn att göra samma varje fredag. Leonardo DiCaprio, 44, har visat sin uppskattning för miljökämpen på sociala medier och Arnold Schwarzenegger, 71, blev så imponerad av hennes kämpaglöd att han bjöd in henne till sitt klimatmöte R20 i Wien. Därefter har Greta blivit inbjuden till flertalet tillställningar och hon åker bara dit hon kan ta sig med tåg. Väl framme håller hon grymma tal och ställer några av världens mäktigaste människor mot väggen.

Greta Thunberg strejkar i Frankrike
Greta Thunberg. FOTO: IBL

Stina Wolter kämpar för rättvisa

Stina Wolters, 54, syster Ylva gick bort i anorexi för flera år sedan. Stina kämpar för allas rätt att känna sig fria, starka och fantastiska i sig själva precis som de är, oavsett hur deras kroppar ser ut. På sina sociala medier gör hon oss dagligen allt mer medvetna om orättvisor, bodyshaming, rasism, sexism, homofobi och normer, skriver Klick.

Stina Wolter ler
Stina Wolter. FOTO: Eero Hannukainen

Mia Skäringer vill ha bort skönhetsidealen

Hon har sålt ut Globen och Scandinavium flera gånger. Mia Skäringer, 42, har varit en av de starkaste svenska rösterna under #Metoo-rörelsen och höll tillsammans med sina kollegor ett hyllat tal under en #tystnadtagning-manifestation på Guldbaggegalan förra året. Sedan dess har hon visat att nu räcker gulligullet med så kallade “manliga genier”, och hon räds inte för att på ett lika roligt som intelligent sätt förklara varför under sin populära show. I Mias programserie Kroppshets plockade hon dessutom sönder nutidens skönhetsideal för att sedan bygga upp såväl oss som sig själv.

Mia Skäringer ler mot kameran
Mia Skäringer. FOTO: Eero Hannukainen/IBL

Nilla Fischer lämnade ingen oberörd

När Nilla Fischer, 34, vann Diamantbollen på Fotbollsgalan i november höll hon ett tal som sedan blev hyllat. Först tackade hon och sa att hon var hedrad över att vara en av Sveriges största inom fotboll. Vilket hon är – Nilla har spelat i svenska landslaget i 18 år, gjort tre OS och två VM – varav ett av dem gav landslaget ett brons. Som lagkapten ledde hon dessutom sitt klubblag Wolfsburg till mästartitel, cupseger och final i Champions League. ”Orättvisa gör ont. Om jag stod här idag som man, med den karriär som jag har haft, så skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt igen, och inte mina barn heller”, sa hon bland annat under talet.

Nilla Fischer håller i Diamantbollen
Nilla Fischer. FOTO: IBL

Malala Yousafzai var yngsta som fick Nobels fredspris

Att göra en lista över powerkvinnor utan att nämna Malala Yousafzai, 21, skulle inte gå. Malala var bara 14 år när hon med risk för sitt liv påbörjade sin kamp om flickors rätt att gå i skolan. Ett år senare hoppade en taliban in i hennes skolbuss i Pakistan och sköt henne i huvudet, vilket nästan tog Malalas liv. När hon mirakulöst nog klarade sig skapade hon och hennes pappa Malala-fonden så att de kunde fortsätta kampen. 2014 blev Malala den yngsta någonsin att tilldelas Nobels fredspris. I sitt tacktal sa hon: “Jag berättar inte min historia för att den är unik utan för att den inte är det. Det är många flickors historia. Det här priset tillhör också dem, vars röster aldrig hörs.”

Malala Yousafzai står på scenen och pratar med publiken
Malala Yousafzai. FOTO: IBL

Emma Gonzales protesterade mot vapenlagarna

Den 14 februari 2018 utsattes en skola i Florida för en masskjutning så omfattande att 17 elever och lärare miste sina liv. Det var den tionde skolskjutningen på en månad i USA, och Emma Gonzales, 19, hade fått nog. Tillsammans med några vänner arrangerade hon March of our lives, där hundratusentals protesterade mot vapenlagarna över hela USA. Samma dag gick hon upp på scen och höll ett tal inför tusentals åhörare. Först berättade hon om smärtan. Om alla elever och lärare som hon känt, men som nu hade ifråntagits livet. Sedan stod hon tyst i flera minuter med huvudet högt, och tårarna rinnandes nedför kinderna, tills hon hade stått på scenen i sammanlagt sex minuter och 20 sekunder – exakt så lång tid som det tog för terroristen att döda 17 personer, skriver Klick.

Emma Gonzales i vit keps
Emma Gonzales, andra från vänster. FOTO: IBL

Amy Schumer kämpar för aborträtten

Amy Schumer, 37, är den första välbetalda kvinnliga komikern. Alla ville titta på hennes Emmy-nominerade tv-serie Inside Amy Schumer, där allt från våldtäktskultur till sexistiska stereotyper berörs. Hennes kamp mot orättvisor är konstant och så sent som i oktober blev Amy arresterad när hon demonstrerade mot att våldtäktsanklagade Brett Kavanaugh, 54, som skulle bli vald till domare i högsta domstolen. Några dagar senare gick hon ut med att hon även bojkottade Super bowl på grund av ojämlikheten och rasismen. Dessutom hon är en stark kämpe för aborträtten.

Amy Schumer I röd klänning
Amy Schumer. FOTO: IBL

Oprah Winfrey blev misshandlad som barn

Hon är drottningen av media och peppar kvinnor dagligen med sina kloka ord. Oprah Winfrey, 65,  är känd för att sprida värme och empati, samtidigt som hon under flera år beskrivits som den mäktigaste kvinnan i hela världen. Och hon använder det på rätt sätt – då hon själv blev misshandlad som barn har hon i nära trettio år bland annat varit en aktivist för att hjälpa barn i samma sits och skapade en databas med dömda barnmisshandlare. Efter ett starkt tal under Golden Globes-galan förra året är det nu flera som hoppas att hon ska ställa upp i USA:s presidentval nästa år.

Oprah Winfrey håller tal
Oprah Winfrey. FOTO: IBL
Annons