Linus Wahlgren om pedofil-rollen: "Jag mådde jävligt dåligt!"

Linus Wahlgren mådde dålig redan under provfilmningen av SVT:s "30 grader i februari".

Linus Wahlgren, 39, spelar pedofilen Johan i SVT:s “30 grader i februari“. Och fast han hyllats för sin prestation har skådisen haft dubbla känslor inför tv-serien.

– När jag hade provfilmat gick jag ut och mådde jävligt dåligt. Det kändes inte som att det var en roll jag ville göra, säger Linus som ändå tackade ja när erbjudande kom.

Rollen som Johan ligger långt från de glättiga musikaler han annars brukar medverka i.

– Det är jättemånga och jättepositiva reaktioner. En del vet inte vad de ska tycka. Någon skrev till mig: “Jag får sympati för dig, samtidigt som jag hatar dig.”… Det är väldigt bra manus, att ha Johan ligga på gränsen, hela hans kamp med monstret inom sig själv, man vill inte att han ska gå över, säger Linus till Aftonbladet.

Han förklarar att inspelningarna gav honom ångest:

– Jag är ingen “method actor”, måste inte må dåligt för att spela så, men vissa dagar, när saker höll på att gå sönder inne i Johans huvud, var jobbiga.

Linus Wahlgren tycker att den här rollen var väldigt jobbig att spela. Foto. SVT

Privat har Linus barnen Linn, 10, och Colin, 6, med ex-frun Jessica, 41. En pinsam, men underhållande situation, uppstod då han höll på att förbereda sig inför att spela Johan:

– Jag hade beställt en bok om pedofiler på biblioteket. När jag skulle hämta ut den hade jag hämtat barnen på skolan. Där stod jag med dem i varsin hand och frågade om jag kunde få förlänga lånet ett par månader, för jag skulle till Thailand. Plötsligt insåg jag: Nej, fan, det här ser inte bra ut. Nu sträcker sig väl bibliotekarien strax efter en larmknapp…

Linus Wahlgren gillade inte att låna böcker inför denna roll på biblioteket. Foto: IBL